Sunne norske råvarer i høst, krydrede supper og gryter, personlig veiledning av lege, planteprotein – Nyhetsbrev oktober 2020

I denne mailen kan du lese om: sunne råvarer som havre, epler og poteter. Krydrede høstsupper og -gryter. Veiledning av lege innen plantebasert kosthold. Pasientforeninger oppfordrer til å kutte ut ferdigprodukter av kjøtt. Planteprotein og plantefett bør erstatte (en del av) dyreprotein og dyrefett.

Sunne norske råvarer

Om høsten er de sunneste norske råvarene på sitt beste. Det er epler, pærer, havre og rotgrønnsaker inkludert poteter. I tillegg til vitaminer og mineraler, inneholder disse mange sunne plantestoffer, blant annet flere typer kostfiber som kun finnes i planter. Verdens sunneste kosthold, middelhavskostholdet, er rik på disse matvaregruppene – korn, frukt og rotgrønnsaker. Disse anbefales av samtlige helseetater, kostråd og retningslinjer – fra kostråd til hele befolkningen til kostråd ved diabetes. Sjekk oppskrifter med norske råvarer her

Sunn høstmat – supper, gryter og taco med masse krydder

Krydrede plantebaserte middager smaker spesielt godt om høsten. Grønnsaker og belgvekster er to hovedingrediensene i supper. Lager du suppe eller gryte med belgvekster som linser, erter og bønner, blir suppen spesielt proteinrik og mettende. Om du bruker fullkornsbrødskiver eller rundstykker til suppen eller pasta, ris eller poteter i suppen er valgfritt. Sjekk oppskrifter på høstsupper her

Røde linser er spesielt lettvinte og gode i gryter og pastasauser. Røde linser passer godt for nybegynnere fordi disse er lette og raske å koke, og kan erstatte kjøttdeig i pastasauser, taco og gryter. Sjekk noen lettvinte oppskrifter her

Velg planteprotein og plantefett fremfor animalsk protein og fett!

Vi har oppdatert våre sider om planteprotein og om fett. Statig flere fagpanel anbefaler å erstatte animalsk protein og fett med protein og fett som kommer fra planter. Protein finnes i absolutt alle planter, og spesielt belgvekster – bønner, erter, kikerter og peanøtter – er rike på protein og de viktige aminosyrene.
Stadig flere fagpanel oppfordrer til å spise plantebasert. Nylig kom USAs kreftforening med oppfordring om å kutte ut ferdigprodukter av kjøtt fra kostholdet. Norske pasientforeninger har i over ett år hatt denne oppfordringen, mens Verdens helseorganisasjon og verdens ledende kreftforeskere – i mange år. Les hva USAs kreftforeninger anbefaler her . Sitert anbefalingen:

«A healthy eating pattern includes:

◦Foods that are high in nutrients in amounts that help achieve and maintain a healthy body weight;◦A variety of vegetables—dark green, red, and orange, fiber‐rich legumes (beans and peas), and others;◦Fruits, especially whole fruits with a variety of colors; and◦Whole grains.

A healthy eating pattern limits or does not include:◦Red and processed meats;◦Sugar‐sweetened beverages; or◦Highly processed foods and refined grain products.»

Svar på ofte stilte spørsmål om plantekost

Vi har også publisert flere svar på vanlige spørsmål om plantebasert kosthold, noe du finner her: Hva er lektiner? Hvilken forskning man kan stole på? Hva er sunnest – havremelk eller ku-melk?

Veiledning innen sunn livsstil og kosthold fra lege

Mange leger verden rundt tilbyr personlig veiledning innen sunn livsstil og plantebasert kosthold. I Norge tilbyr Gunhild Melleby slik veiledning. Hun fokuserer spesielt på sunn tarmflora, ulike typer kostfiber og kosthold som motarbeider noe som heter kronisk inflammasjon i kroppen. Les mer om Gunhild Melleby her