
Grønn, vegetarisk og vegansk grill er årets mattrend. Vegetarisk grilling har økt i popularitet flere år på rad. Det er fordi stadig flere finner ut at et mer plantebasert kosthold, med mindre kjøtt og mer belgvekster og grønnsaker er bra for helse, miljø, bærekraftig ressursfordeling og dyrevelferd. I dag tilbyr samtlige matvarekjeder sunne vegetariske grillprodukter – både såkalte kjøtterstatninger, som for eksempel veganpølser og soyakjøttdeig, og grønnsaks- og erteburgere som er lagd av bønner og grønnsaker. Utvalget er så stort at det ikke er lett å lage en fullstendig oversikt.
Stadig flere medier, bloggere og nettsteder tilbyr oppskrifter på hvordan man kan lage sunn grillmat selv, som for eksempel burgere av erter, bønner, linser, nøtter og grønnsaker, potetsalat med kokte linser eller kikerter, hjemmelagde falafler og mye annet. Her tilbyr Jane H. Johansen som står bak bloggen Veganmisjonen hele 22 oppskrifter på grillmat og tilbehør Bildet over kommer også fra Veganmisjonen.com Jane Johansen har utgitt en bok (som du kan kjøpe hvis du klikker på denne lenken) med over 50 oppskrifter på burgere laget av plantekost!
Som hovedrett kan du grille marinert tofu, falafler, grønnsaks- og bønneburgere. Potetsalat med grillede grønnsaker iblandet ferdigkokte linser eller bønner er også en mulighet. Bønner, erter og linser er en suveren erstatning for kjøtt, også når det gjelder grill. Hvis du ikke ønsker å bruke tid på å lage egne grillburgere hjemme eller om du ikke finner ferdig grillmat på din butikk, vil det å blande en pakke ferdigkokte erter, kikerter, bønner eller linser inn i salaten, med god dressing, gjøre deg mett. Tilbehør til grill kan være grillede grønnsaker og sopp. Eksempler på sunn, plantebasert dessert er havreis, annen plantebasert is, grillede bananer med mørk sjokolade og fruktsalat.