Nyhetsbrev mai 2017 – 2 – Grill sunt, se hvem åpnet Oslo Vegetarfestival og les hva som er sunne fettkilder

Vidar Helgesen Oslo Vegetarfestival 2017
Klima- og miljøministeren Vidar Helgesen, Høyre, åpnet Oslo Vegetarfestival 2017

Oslo Vegetarfestival er blitt stor. Hvis du ikke har besøkt Vegetarfestivalen i år, se noen bilder her! Og vet du hvem som åpnet Vegetarfestivalen i år? Dette kunne vi neppe forvente for sju år siden, da Oslo Vegetarfestival debuterte på et lite lokale med ti stands. Les mer her

Grill sunnere med vegetarburgere!

Slik griller du sunnere – plantebasert!

Å legge kjøtt og pølser på grillen er vanlig men langt fra det sunneste. Flere fagpersoner er enige her. Les hva Kari Ryslett, lektor ved Høgskulen i Volda, og Lene Bakke, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet på Høgskolen i Bergen sier her  og hva legene Tanja Kalchenko og Fedon Lindberg, og Helsedirketoratet sier her

I dag tilbyr samtlige matvarekjeder sunne vegetariske grillprodukter – både såkalte kjøtterstatninger, veganpølser og «ekte» grønnsaks- og erteburgere – se en oversikt laget av Dagbladet her. Alle disse er sunnere enn kjøttpølser. Du kan finne flere oppskrifter på vegetarisk grillmat du kan lage selv her

Soyakjøtt er sunnere enn rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter

Fagpersoner er enige i at soyabaserte kjøtterstatninger er sunnere enn kjøttpølser og annet bearbeidet kjøtt, fordi soyakjøtt er fri for kreftfremkallende stoffer som finnes i kjøtt og fordi det er svært lite mettet fett i soyakjøtt. Se intervju med klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz om kjøtterstatninger her

Les hva fagpaneler skriver om bearbeidet kjøtt her – ferdigprodukter av kjøtt bør helst unngås fullstendig.