Julebrev desember 2017

Feststek av sopp og grønne erter er sunt, mettende og lettvint
Feststek av sopp og grønne erter er sunt, mettende og lettvint. Bilde: Jane H. Johansen, en av Norges største matbloggere, Veganmisjonen

Prøv nye plantebaserte retter også i julen! Ikke bare er det godt, mettende og spennende, men gir også flere helsefordeler. Stadig flere nye studier og oppsummeringer viser at plantebasert kosthold kan beskytte mot sykdom, gi bedre helse, bedre livskvalitet og lengre liv. Noen ganger høres det for godt ut til å være sant – men dette er altså sant. Dette gjelder ikke bare hvis man utelukker alle matvarer fra planteriket fra kosten sin, men også dem som spiser mer plantebasert, for eksempel halverer sitt inntak av kjøtt og meieriprodukter og erstatter de med grønnsaker, belgvekster og nøtter.

Plantebasert julemat – hjemmelaget eller fra butikk

For eksempel er denne feststeken av grønne erter og sjampinjong er både full av sunne plantestoffer som blant annet antioksidanter og fiber, den smaker nytt, den er ganske enkel å lage og er passe mettende. Bildet og oppskriften kommer fra Jane H. Johansen som står bak en av de største norske matblogger Veganmisjonen, der du finner mange flere jule- og nyttårsoppskrifter

Tips til rask og ferdig julemat og råvarer finner du på Meny sine nettsider!
Noe som heter Oumph! kan bli grunnlaget for mange lettvinte juleretter: Oumph!-stek , Oumph! med grønn ertepurè og eplesirup 

Også julegrøt kan bli plantebasert – med soyamelk og kokosmelk istedenfor kumelk – sjekk oppskriften her

Plantebasert kost er bra for kolesterolet og søvnen

De som legger om til et helt plantebasert kosthold får betydelig redusert sine kolesterolverdier etter bare fire uker. Det viser en ny studie presentert på American Heart Association sin årlige kongress. Les mer her  https://hepla.no/2017/12/04/plantebasert-kosthold-reduserer-kolesterolverdier/

Blir det for mye stress i førjulstidene slik at stresset går ut over nattesøvnen, ikke fortvil: Et kosthold med mer av hel mat fra planteriket og mindre fett fra kjøtt og meieriprodukter kan også forbedre nattesøvnen.  Les mer her https://hepla.no/2017/12/04/mer-plantekost-og-fiber-og-mindre-fett-fra-meieriprodukter-og-rodt-kjott-er-bra-for-sovnen/

Her kommer praktiske tips til hvordan du kan legge om til et mer plantebasert kosthold  https://hepla.no/slik-legger-du-om-plantebasert-kosthold/

En ny rapport: Sunn mat er miljøvennlig og bærekraftig mat

Rapporten ved Nasjonalt råd for ernæring, Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv, er lansert 28.11.2017. FN har 17 bærekraftsmål som Norge har forpliktet seg til å følge. Per i dag er det fem land som har inkludert bærekraftshensynet i sine offentlige kostråd: Brasil, Sverige, Qatar, Tyskland og Finland.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at et sunt kosthold, men mindre kjøtt, mettet fett (som hovedsakelig kommer fra meieriprodukter og rødt kjøtt) og mer erter, bønner, grønnsaker og frukt er samtidig et bærekraftig kosthold. Blant annet skriver rapporten følgende: «Selv om analysen her på ingen måte er fullstendig, virker det rimelig å konkludere med at rådet om å redusere det totale kjøttinntaket (både hvitt og rødt) en god del i forhold til det vi spiser i dag er bærekraftig.» Rapporten er nå overlevert til Helsedirektoratet som kommer til å si det siste ordet. Mer om rapporten kan du lese på våre nettsider hepla.no

Gi boken med oppskrifter på helseburgere i julegave!

Het er det mer enn 50 oppskrifter på plantebaserte burgere, eller helseburgere, alle basert på sunne råvarer fra planteriket, og frie for kjøtt, smør og egg. Disse kan kalles helseburgere. Det er også flere oppskrifter på det gode tilbehøret i boken. Kjenner du noen som vil spise sunnere og grønnere?  Lese mer om boken og kjøpe boken på nettet kan du gjøre her  eller i en bokhandel.

Mer om foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold

Våre fagmedlemmer er utdannet innen helse og ernæring (leger, ernæringsfysiologer, sykepleiere og flere andre faggrupper), og foreningen jobber for å spre fagkunnskap om et plantebasert kosthold, ut fra et helseperspektiv. Les mer om HePla her  Plantebasert kosthold har mange godt dokumenterte helsefordeler og kan bidra til å løse vår tids viktigste folkehelseutfordringer som hjerteinfarkt, slag, diabetes, overvekt og flere typer kreft – sykdommer som reduserer livskvalitet og tar mange liv for tidlig. I forhold til statens kostholdsråd, som tilpasser seg matvarer og matkultur som er vanlig i Norge per i dag, gir plantebasert kosthold ytterliggere helsefordeler. Vi mener derfor at plantebasert kosthold bør være førstevalget for alle som vil spise sunt. Les om helsefordeler ved plantebaserte kosttyper her