belgvekster-bedre-metthet-enn-kjøtt

Grønnere skolemat – samarbeid med Grønn framtid

Helsepersonell for plantebasert kosthold har i flere år levert sine innspill både til politikere, medier og myndigheter om hvorfor barn bør spise mindre kjøtt og meieriprodukter og – isteden – mer plantekost som belgvekster, grønnsaker, nøtter og frukt, samt havremelk og soyamelk. Les våre innspill til statens Handlingsplan for et bedre kosthold 2017 – 2021 her

Gode matvaner dannes i barndommen, og skole kan bidra til dette ved å ha sunne plantebaserte måltider på menyen, både når det serveres gratis skolemat og i kantiner. I 2019 gikk Oslo byråd inn for å ha kjøttfrie måltider alltid tilgjengelige på skoler i Oslo, samt å jobbe for et mer plantebasert mat på skole.

Blant annet har vi samarbeidet med organisasjonen Grønn framtid, som har grønnere skolemat som et av sine hovedprosjekter. Les mer om Grønn framtid og grønn skolemat her

Grønn framtid skriver følgende om grønnere skolemat:

Forestill deg at skoler over hele landet kunne forbedre elevenes helse, redde verden og spare penger – på samme tid. Med kampanjen Grønn Skolemat tar vi sikte på å gjøre nettopp det.

I samarbeid med skolekantiner jobber vi for å gjøre menyen sunnere og mer bærekraftig, uten at det verken er vanskelig eller tidkrevende å gjennomføre. Ved å øke andelen plantebasert protein i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger bidrar vi til å redusere fedme blant elevene, og promoterer sunn mat som på sikt forebygger blant annet hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Et kosthold basert på mer plantebasert mat er dessuten mer bærekraftig, fordi det krever færre ressurser og er forbundet med langt færre skader på miljøet.

Skoler kan spille en viktig rolle i å etablere gode matvaner tidlig i livet. I samarbeid med HePla (Helsepersonell for plantebasert kosthold) bidrar Grønn Framtid med gratis informasjon, inspirasjon og praktisk hjelp for å gjøre det lettest mulig for skoler å ta grønne valg.

Deltagende skoler får blant annet:

  • Gratis plantebasert matlagingskurs for kantineansatte
  • Gratis hjelp med menyplanlegging i samarbeid med ernæringsfysiologer og annet helsepersonell tilpasset den enkelte skolen
  • Gratis veiledning for hvordan nasjonal faglige retningslinje for mat og måltider i skolen kan følges i praksis
  • Gratis håndbok med oppskrifter og praktisk informasjon rundt plantebasert mat i skolekantiner
  • Gratis veiledning i bl.a. merking av produkter, leverandører, kommunikasjon og markedsføring

Vil du vite mer, eller ønsker du besøk av oss på din skole? Ta kontakt med oss: skolemat (at) gronn-framtid.no

Hvorfor grønnere skolemat?

Kun 15 % nordmenn spiser nok grønnsaker og frukt, mens hele 80 % nordmenn spiser for mye mettet fett. Hovedkilden til mettet fett er meieriprodukter etterfulgt av rødt kjøtt.

En stor rapport fra 2019 publisert i The Lancet, Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017, viser at et typisk vestlig kosthold tar flere liv for tidlig enn tobakkrøyk. Rapporten fra Folkehelseinstituttet Sykdomsbyrde i Norge, 2016 viser (side 28) omtrent det samme, mens sunne kostholdsendringer kan spare samfunnet for milliardutgifter årlig, ifølge Helsedirektoratets rapport Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd, 2016, se tabell 3.1 side 27, uten å snakke om livskvalitet, helse og flere gode leveår som nordmenn kunne fått.

(Kildene:

Flere land går for et mer plantebasert kosthold inkludert kjøttkutt, i det offentlige

14-byer i Europa blir mer plantebaserte! Oslo byråd har signert på initiativet https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/mRWWVO/oslo-skrev-under-paa-erklaering-vil-kutte-kjoett-spising-for-ansatte

Cancer Research UK (WCRF UK) – verdens største kreftforskningsorganisasjon avdeling UK – oppfordrer til å prøve vegansk eller vegetarisk kosthold https://www.cancerresearchuk.org/get-involved/do-your-own-fundraising/veg-pledge

Hjärtkliniken i Örebro har serverat vegetariskt på sin vårdavdelning sedan 2016. Nu har man utfört en studie som visar vinster med vegetariskt efter hjärtinfarkt, skriver Lækare for framtiden, Sverige. Les mer her https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/09/01/stod-for-vegetariskt-efter-hjartinfarkt/

%d bloggere like this: