Nyheter

Erstatt animalsk med plantebasert protein for bedre helse og lengre liv

Det å erstatte protein fra kjøtt med protein fra planteriket kan redusere risiko for å dø for tidlig med opptil 50 %. Dette viser resultater til en stor studie på 71000 japanere. Studien skulle undersøke og vurdere sammenhengen mellom inntak…

Nye anbefalinger: Plantemelk, plantedrikk, ku-melk og brus for små barn

Nylig kom anbefalinger for hva små barn bør og ikke bør drikke. Her er det en god del begrensninger, både for vanlig sukkerholdig brus, lett brus og fruktjus. Også flere typer plantemelk og ku-melk frarådes og/eller begrenses for de minste…

Valg 2019: Stem for kjøttkutt, mer plantebasert og mer vegetarmat der du bor!

Snart valg! Ved å stemme på partier og kandidater som vil jobbe for kjøttkutt og mer vegetarisk og vegansk mat i kantiner og andre offentlige etater i ditt fylke, by eller bydel, vil du bidra til følgende: bedre folkehelse, bedre…

Mindre kjøtt og mer plantekost beskytter mot diabetes type 2

Ny omfattende metastudie viser at jo mer plantebasert og jo mindre kjøtt man spiser, jo mindre er sjansen for å få diabetes type 2. Analysen viser at personer med det høyeste kontra laveste inntaket av plantebasert mat hadde 23% lavere…

Kjøtt fra norske beitedyr er verken sunt, nødvendig eller bærekraftig

I Vårt Land 24.juli fronter pensjonert professor Reidar Almås gamle myter om kjøtt og protein som vi for lengst er ferdige med. Vårt tilsvar er publisert i Vårt Land papir 27. juli, og er også publisert på nettet her Det…

Boken Plantebasert kosthold, på Frisk forlag, kommer til høsten!

Som vi skrev allerede i januar, så er Nina C. Johansen og Tanja Kalchenko i Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla) aktuelle med boken “Plantebasert kosthold” på Frisk forlag som kommer ut til høsten. Og vi vet at en slik bok…

Vil fremme sine produkter gjennom helsemyndighetenes handlingsplan

Til tross for at det er godt dokumentert at kjøttprodukter øker risiko for flere krefttyper, og at egg øker risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes, vil norsk kjøtt-, egg- og meieribransjene fremme sine produkter gjennom regjeringen handlingsplan Folkehelsemeldingen 2019…

Når Helsedirektoratet sender reklamevideo fra matindustrien, benekter at det er reklame og skaper falsk trygghet

Helsedirektoratets Facebook-side for publikum Helsedirektoratet - Helsa di har nylig sendt reklamevideo fra meieriindustri-eid selskap melk.no. Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) AS er et bransjeeid selskap som driver markedsovervåkning og markedspåvirkning på vegne av meieribransjen i Norge. På en bemerkning fra…

Kjøtt, politikk og Folkehelsemeldingen 2019

5. april 2019 ble Folkehelsemeldingen 2019 Meld. St. 19 (2018–2019) Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn lansert. HePla leverte sine innspill, der vi oppfordret til å jobbe for et mer plantebasert kosthold og til at redusert kjøttforbruk burde…

Enda en studie: Egg og kolesterol i kosten øker risiko for hjerteinfarkt og for tidlig død

Jo mer egg og kolesterol man får i seg med kosten, dess større risiko for å få hjerte- og karsykdom og for tidlig død. Dette er konklusjon til en omfattende ny oppsummeringstudie med data fra seks kohortstudier, med til sammen…

EAT-Lancet-rapporten: verken kjøtt eller meieriprodukter bør inngå i et sunt og bærekraftig kosthold

EAT-Lancet-rapporten, en av vår tids største oppsummeringer om kosthold og helse, kom januar 2019, og konklusjonen er egentlig ikke noe nytt. For å redusere den enorme sykdomsbyrden - av hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og fedme, og noen typer kreft…