Nyheter

Barn under 6 måneder skal ikke ha tran – isteden bør de ta vitamin D dråper som tilskudd av vitamin D

Tran er et kjent tilskudd av vitamin D. Alle spedbarn som bor i Norge behøver tilskudd av vitamin D for å forebygge rakitt, men fra nå av anbefales ikke tran det første leveåret. Nå skal barna kun ta tilskudd av…

FlowFood – sunne, kortreiste, norske plantebaserte produkter – deig, nuggets, boller og burgere

Det er bredt anerkjent at redusert forbruk av kjøtt og (fete) meieriprodukter, samt kosthold med større innslag av plantekost vil gi store fordeler for folkehelsen. Det er godt å se at næringslivet tar ansvar, til tross for at politikere ikke…

Kjøtt- og meieriproduksjon i Norge fortrenger dyrking av menneskemat

Dagens kjøttproduksjon og -forbruk i Norge er av et så stort omfang at det både ødelegger for folkehelsen og legger stort beslag på verdifull matjord både her hjemme og i utlandet. I Folkehelsemeldingen 2019 står det at «Eit plantebasert kosthald…

Skatt på rødt og bearbeidet kjøtt vil gi bedre folkehelse

Ekspertpanel fremmer plantebasert kosthold mot kreft

For å redusere risikoen for kreft, bør vi spise mer mat fra planteriket og mindre kjøtt. 9 juni 2020 ble den nyeste versjonen av den USAs kreftforeningens retningslinjer for kosthold og fysisk aktivitet (American Cancer Society's Diet and Physical Activity…

Vegetarisk reduserer betennelse

USAs kostråd 2020 anbefaler et plantebasert kosthold!

USAs ernæringsråd har nylig utarbeidet en vitenskapelig rapport som danner grunnlaget for USAs nye kostholdsråd, 2020, for befolkningen. Amerikanske helsemyndigheter oppdaterer sine kostholdsråd for befolkningen hvert femte år, og siste utgaven er fra 2015. Rapporten som danner grunnlaget for kostråd…

Lun og sunn potetsalat, eggfri og melkefri – 100% plantebasert!

Sommer er tiden for poteter, grill og potetsalat – glem fordommer om at poteter ikke er sunt! Hvor sunt poteter er kommer an på hvordan du tilbereder dem. Avkjølte poteter, sammen med grønnsaker, grønt, løk, bønner, krydder og olje-syre-dressing fører…

Doktorgradsstipendiat i plantebasert kosthold, Kristiansand, frist 5.august 2020

Vil du forske på plantebasert kosthold? Søk på en av totalt 11 strategiske rekrutteringsstillinger knyttet til FNs bærekraftsmål som er finansiert av Universitetet i Agder! Doktorgradsstipendiat i Kristiansand, Søknadsfrist: 05.08.20. Kandidaten må ha fullført og bestått hovedfag/mastergrad eller tilsvarende innenfor…

Leverpostei er ikke videre sunt, spesielt ikke for de minste

Forestillingen om at leverpostei er sunt og bra, blant annet fordi den inneholder jern, har gjort leverpostei til ett av de mest solgte påleggene til barn her i landet (ifølge en sak i VG, og bildet ovenfor er skjermdump fra denne saken). Men…

Hva er plantebasert kosthold

Kreftforeningen USA oppfordrer til kjøttkutt for kreftforebygging!

I går, 9 juni, ble den nyeste versjonen av den amerikanske kreftforeningens retningslinjer for kosthold og fysisk aktivitet (American Cancer Society's Diet and Physical Activity Guideline), publisert.  Denne er utviklet av et nasjonalt panel av eksperter blant annet innen kreftforskning, offentlig politikk…

plantebasert kost til barn vegankost

Folkehelseinstituttet melder at de minste barna får i seg altfor mye mettet fett (meieri er hovedkilden) og vitamin A (leverpostei er hovedkilden)

At ku-melk og leverpostei er bra for barna fordi de er kilder til henholdsvis kalsium og jern, har vi hørt lenge, men hvor sant er dette egentlig? Det er riktig at disse matvarene gir tilskudd av kalsium og jern, men…

vegansk -amming-kosttilskudd

Den norske jodsituasjonen er uholdbar – kvinner må ta kosttilskudd, mens de minste barna risikerer for mye jod

Vitenskapskomiteen for mat og miljø lanserte i dag en viktig rapport - en egen risikovurdering om jodberiking av brød og salt. Bakgrunnen er at over halvparten norske gravide, samt stor andel andre kvinner i fruktbar alder og 13-åringer, får i…

Miljødirektoratet foreslår Overgang fra rødt kjøtt til plantebasert kost og fisk, i Klimakur 2030

Vi støtter tiltaket Overgang fra rødt kjøtt til plantebasert kost og fisk som et av tiltakene for å redusere klimagassutslipp (viser også til oppdragsrapport ved NIBIO, 1), og har levert vårt innspill til Miljødirektoratets høring. Kostholdsendringer i grønnere retning innebærer…

Plantebasert tallerkenmodell

Plantebasert kosthold – for helsen, miljøet og imot pandemier – slik kommer du i gang!

Vi håper at du og familien klarer dere i koronatider. Vi i HePla fortsetter å spre budskapet om de mange helsefordelene ved et mer plantebasert kosthold, og bytter til videosamtaler og e-post der det er nødvendig.I tillegg til myndighetenes råd om…