Nyheter

Mindre kjøtt og mer plantekost beskytter mot diabetes type 2

Ny omfattende metastudie viser at jo mer plantebasert og jo mindre kjøtt man spiser, jo mindre er sjansen for å få diabetes type 2. Analysen viser at personer med det høyeste kontra laveste inntaket av plantebasert mat hadde 23% lavere…

Kjøtt fra norske beitedyr er verken sunt, nødvendig eller bærekraftig

I Vårt Land 24.juli fronter pensjonert professor Reidar Almås gamle myter om kjøtt og protein som vi for lengst er ferdige med. Vårt tilsvar er publisert i Vårt Land papir 27. juli, og er også publisert på nettet her Det…

Boken Plantebasert kosthold, på Frisk forlag, kommer til høsten!

Som vi skrev allerede i januar, så er Nina C. Johansen og Tanja Kalchenko i Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla) aktuelle med boken “Plantebasert kosthold” på Frisk forlag som kommer ut til høsten. Og vi vet at en slik bok…

Vil fremme sine produkter gjennom helsemyndighetenes handlingsplan

Til tross for at det er godt dokumentert at kjøttprodukter øker risiko for flere krefttyper, og at egg øker risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes, vil norsk kjøtt-, egg- og meieribransjene fremme sine produkter gjennom regjeringen handlingsplan Folkehelsemeldingen 2019…

Når Helsedirektoratet sender reklamevideo fra matindustrien, benekter at det er reklame og skaper falsk trygghet

Helsedirektoratets Facebook-side for publikum Helsedirektoratet - Helsa di har nylig sendt reklamevideo fra meieriindustri-eid selskap melk.no. Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) AS er et bransjeeid selskap som driver markedsovervåkning og markedspåvirkning på vegne av meieribransjen i Norge. På en bemerkning fra…

Kjøtt, politikk og Folkehelsemeldingen 2019

5. april 2019 ble Folkehelsemeldingen 2019 Meld. St. 19 (2018–2019) Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn lansert. HePla leverte sine innspill, der vi oppfordret til å jobbe for et mer plantebasert kosthold og til at redusert kjøttforbruk burde…

Enda en studie: Egg og kolesterol i kosten øker risiko for hjerteinfarkt og for tidlig død

Jo mer egg og kolesterol man får i seg med kosten, dess større risiko for å få hjerte- og karsykdom og for tidlig død. Dette er konklusjon til en omfattende ny oppsummeringstudie med data fra seks kohortstudier, med til sammen…

EAT-Lancet-rapporten: verken kjøtt eller meieriprodukter bør inngå i et sunt og bærekraftig kosthold

EAT-Lancet-rapporten, en av vår tids største oppsummeringer om kosthold og helse, kom januar 2019, og konklusjonen er egentlig ikke noe nytt. For å redusere den enorme sykdomsbyrden - av hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og fedme, og noen typer kreft…

Et vegansk kosthold reduserer betennelse i enda større grad enn et kosthold med redusert mengde kjøtt og meieriprodukter

Ny studie viser at vegansk kosthold er enda sunnere enn et blandet kostholdmed redusert mengde kjøtt og fete meieriprodukter Et vegansk kosthold kan gi enda flere helsefordeler i forhold til et sunnere blandet kosthold med redusert mengder kjøtt, som et hjertevennlig kosthold…

Norges sterkeste kvinne – Janne Grandalen – spiser plantebasert!

Janne Grandalen, Norges sterkeste kvinne, har lagt om til et plantebasert kosthold Det er godt dokumentert at et sunt plantebasert kosthold, inkludert vegansk, passer for alle, inkludert idrettsutøvere. Stadig flere norske idrettsutøvere legger om til et slikt kosthold. Et plantebasert…

Boken om plantebasert kosthold på norsk, skrevet av fagpersoner, kommer høsten 2019!

Til høsten kommer vi med en bok om plantebasert kosthold på norsk! Til høsten kommer den første boken om plantebasert kosthold på norsk, skrevet av fagpersoner! I boken vil du lære hvordan du kan sette sammen et sunt og næringsrikt…