Nordiske myndigheter om vegansk og vegetarisk kosthold (nettsider for publikum)
Vegetarisk kosthold. Helsedirektoratets nettsider for veganere og vegetarianere.
Lenke er her
Vegetarisk mat. Livsmedelsverket (Livsmedelsverketveriges myndigheter). Lenke er her
Vegetarisk mat till barn. Livsmedelsverket (Sveriges myndigheter). Lenke er her
Alt Om Kost. Fødevarestyrelsen (Danske myndigheter). Lenke er her
Nordiske oppsummeringsartikler om plantebaserte/vegetariske kostholdsmønstre
Baljit Kaur, klinisk ernæringsfysiolog, M.Sc Drammen sykehus, Vestre Viken HF Helsefordeler og utfordringer ved vegankoster. Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE). Lenke er her
Sara Ask, dietist, Åsa Strindlund, nutritionist. Vegetarisk mat är bra – även för små barn. Läkartidningen. 2014;111:CMEA Läkartidningen 11/2014 Lakartidningen.se 2014-03-11 (uppdaterad 2014-09-22) Läkartidningen. 2014;111:CMEA. Lenke er her
Veiledere fra fagpersoner innen ernæring
Vejledningspjece om vegansk ernæring til gravide, ammende spædbørn og småbørn. Klinisk diætist Maria Felding. Lenke er her
Kanadisk ernæringsfysiologforening. Eating Guidelines for Vegans Lenke er her
The Vegetarian Resource Group’s pamphlet that contains basic information on vegan nutrition and Foods. Lenke er her
Vegetarian Kids. The Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group, Academy of Nutrition and Dietetics. Lenke er her
2016 – FNs internasjonale år for belgvekster
Noen fagsider – plantebasert ernæring
The Vegetarian Nutrition Dietetics Practice Group (VNDPG) of the Academy of Nutrition and Dietetics. VNDPG strives to empower members to be the leading authority on evidence-based vegetarian nutrition for food and nutrition professionals, health care practitioners and the public. Customers website http://vegetariannutrition.net/
The Vegetarian Resource Group This web site contains a wealth of information on vegetarian nutrition including nutrients like iron, calcium, protein, and vitamin B12 as well as reprints of nutrition-related articles from Vegetarian Journal. Lenke er her
Theveganrd.com – Professor i ernæring V. Messina
Veganhealth.org – Ernæringsfysiolog J. Norris
Kunnskapsoppsummeringer
Ernæringsrådet USA, Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Lenke er her
Oppsummering om kreft, Continuous Update Project findings & reports. World Cancer Research Fund. Lenke er her
Oppsummering om rødt og bearbeidet kjøtt, WHO-IACR, International Agency for Research on Cancer. Véronique Bouvard, Dana Loomis, Kathryn Z Guyton, Yann Grosse, Fatiha ElGhissassi, Lamia Benbrahim-Tallaa, Neela Guha, Heidi Mattock, Kurt Straif, International Agency for Research on Cancer Monograph Working Group. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology, 2015 doi:10.1016/S1470-2045(15)00444-1. Lenke er her
International Agency for Research on Cancer. Volume 114: Consumption of red meat and processed meat. IARC Working Group. Lyon; 6–13 September, 2015. IARC Monogr Eval Carcinog Risks Hum. Lenke er her og her
Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. Lenke er her
Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1 Summary, principles and use ISBN 978-92-893-2629-2 http://dx.doi.org/10.6027/Nord2013-009 Lenke er her
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for ernæring, Helsedirektoratet, 2011. Lenke er her
Verdens ledende organisasjon innen kreftforskning World Cancer Research Fund, WCRF . Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a Global Perspective. Second expert report (2007) World Cancer Research Fund and American Institute for Cancer Research. ISSN/ISBN: 978-0-9722522-2-5 Lenke er her
Databaser, innhold av næringsstoffer i matvarer o.l.
Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo www.matvaretabellen.no
Matvaretabell USA. Lenke er her
Aminosyretabell. Livsmedelsverket. Lenke er her
Behov for næringsstoffer. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients) (2002) by the Food and Nutrition Board (FNB) of the Institute of Medicine, p. 680. Lenke er her
Healthy Eating Plate. Harvard T.H. Chan School og Public Health. Lenke er her
Verktøy for å regne ut næringsstoffer i kosten
Helsedirektoratets Kostholdsplanleggeren.no Lenke er her
Engelskspråklige oppsummeringsartikler om plantebaserte/vegetariske kostholdsmønstre
Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282; Lenke er her (pdf) og her
Craig WJ. Health effects of vegan diets. Am J Clin Nutr May 2009 vol. 89 no. 5 1627S–1633S. doi: 10.3945/ajcn.2009.26736N. Lenke er her
Fraser GE. Vegetarian diets: What do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1607S-12S. Lenke er her
Key TJ, Appleby PN, Rosell MS. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proc Nutr Soc. 2006;65:35-41. Lenke er her
Key TJ, Davey GK, Appleby PN. Health benefits of a vegetarian diet. Proc Nutr Soc. 1999;58:271–5. Lenke er her
Bøker
Norsk lærebok «Grunleggende ernæringslære» (forfattere: Jan Ivar Pedersen, Hanne Müller, Anette Hjartåker, Sigmund A. Anderssen, Utgivelsesår: 2012, 460 sider, 2. utgave, Bokmål, ISBN/EAN: 9788205426566)
Noen store studier
Yessenia Tantamango-Bartley, Karen Jaceldo-Siegl,Jing Fan, and Gary Fraser: Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer in a Low-risk Population 2013. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 22(2); 286–94. Lenke er her
Key TJ, Appleby PN, Crowe FL, Bradbury KE, Schmidt JA, Travis RC. Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans1,2,3,4. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:378S-85S. doi: 10.3945/ajcn.113.071266. Epub 2014 Jun 4. Lenke er her
Huang T., Yang B.a, Zheng J., Li G.a, Wahlqvist M.L., Li D.: Cardiovascular Disease Mortality and Cancer Incidence in Vegetarians: A Meta-Analysis and Systematic Review. Ann Nutr Metab 2012;60:233–240 DOI:10.1159/000337301 Lenke er her