Lenker

Nordiske myndigheter om vegansk og vegetarisk kosthold (nettsider for publikum)

Vegetarisk kosthold.  Helsedirektoratets nettsider for veganere og vegetarianere.
Lenke er her 

Vegetarisk mat. Livsmedelsverket (Livsmedelsverketveriges myndigheter).  Lenke er her

Vegetarisk mat till barn. Livsmedelsverket (Sveriges myndigheter).  Lenke er her

Alt Om Kost. Fødevarestyrelsen (Danske myndigheter).  Lenke er her

Nordiske oppsummeringsartikler om plantebaserte/vegetariske kostholdsmønstre

Baljit Kaur, klinisk ernæringsfysiolog, M.Sc Drammen sykehus, Vestre Viken HF   Helsefordeler og utfordringer ved vegankoster. Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE). Lenke er her

Sara Ask, dietist, Åsa Strindlund, nutritionist. Vegetarisk mat är bra – även för små barn. Läkartidningen. 2014;111:CMEA  Läkartidningen 11/2014 Lakartidningen.se 2014-03-11 (uppdaterad 2014-09-22) Läkartidningen. 2014;111:CMEA. Lenke er her

Veiledere fra fagpersoner innen ernæring

Vejledningspjece om vegansk ernæring til gravide, ammende spædbørn og småbørn. Klinisk diætist Maria Felding. Lenke er her

Kanadisk ernæringsfysiologforening. Eating Guidelines for Vegans  Lenke er her

The Vegetarian Resource Group’s pamphlet that contains basic information on vegan nutrition and Foods. Lenke er her

Vegetarian Kids. The Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group, Academy of Nutrition and Dietetics. Lenke er her

2016 – FNs internasjonale år for belgvekster

Faktaark om belgvekster

Noen fagsider – plantebasert ernæring

The Vegetarian Nutrition Dietetics Practice Group (VNDPG) of the Academy of Nutrition and Dietetics. VNDPG strives to empower members to be the leading authority on evidence-based vegetarian nutrition for food and nutrition professionals, health care practitioners and the public. Customers website  http://vegetariannutrition.net/

The Vegetarian Resource Group  This web site contains a wealth of information on vegetarian nutrition including nutrients like iron, calcium, protein, and vitamin B12 as well as reprints of nutrition-related articles from Vegetarian Journal. Lenke er her

Theveganrd.com – Professor i ernæring V. Messina

Veganhealth.org – Ernæringsfysiolog J. Norris

Kunnskapsoppsummeringer

Ernæringsrådet USA, Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Lenke er her

Oppsummering om kreft, Continuous Update Project findings & reports. World Cancer Research Fund.  Lenke er her

Oppsummering om rødt og bearbeidet kjøtt, WHO-IACR, International Agency for Research on Cancer. Véronique Bouvard, Dana Loomis, Kathryn Z Guyton, Yann Grosse, Fatiha ElGhissassi, Lamia Benbrahim-Tallaa, Neela Guha, Heidi Mattock, Kurt Straif, International Agency for Research on Cancer Monograph Working Group. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology, 2015  doi:10.1016/S1470-2045(15)00444-1. Lenke er her

International Agency for Research on Cancer. Volume 114: Consumption of red meat and processed meat. IARC Working Group. Lyon; 6–13 September, 2015. IARC Monogr Eval Carcinog Risks Hum. Lenke er her  og her

Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. Lenke er her

Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1 Summary, principles and use ISBN 978-92-893-2629-2 http://dx.doi.org/10.6027/Nord2013-009  Lenke er her

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for ernæring, Helsedirektoratet, 2011. Lenke er her

Verdens ledende organisasjon innen kreftforskning World Cancer Research Fund, WCRF . Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a Global Perspective. Second expert report (2007) World Cancer Research Fund and American Institute for Cancer Research. ISSN/ISBN: 978-0-9722522-2-5   Lenke er her

Databaser, innhold av næringsstoffer i matvarer o.l.

Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo www.matvaretabellen.no

Matvaretabell USA. Lenke er her

Aminosyretabell. Livsmedelsverket. Lenke er her

Behov for næringsstoffer. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients) (2002) by the Food and Nutrition Board (FNB) of the Institute of Medicine, p. 680. Lenke er her

Healthy Eating Plate. Harvard T.H. Chan School og Public Health. Lenke er her

Verktøy for å regne ut næringsstoffer i kosten

Helsedirektoratets Kostholdsplanleggeren.no  Lenke er her

Engelskspråklige oppsummeringsartikler om plantebaserte/vegetariske kostholdsmønstre

Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282; Lenke er her (pdf) og her

Craig WJ. Health effects of vegan diets. Am J Clin Nutr May 2009 vol. 89 no. 5 1627S1633S.  doi: 10.3945/ajcn.2009.26736N. Lenke er her

Fraser GE. Vegetarian diets: What do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1607S-12S. Lenke er her

Key TJ, Appleby PN, Rosell MS. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proc Nutr Soc. 2006;65:35-41. Lenke er her

Key TJ, Davey GK, Appleby PN. Health benefits of a vegetarian diet. Proc Nutr Soc. 1999;58:271–5. Lenke er her

Bøker

Norsk lærebok «Grunleggende ernæringslære» (forfattere: Jan Ivar Pedersen, Hanne Müller, Anette Hjartåker, Sigmund A. Anderssen, Utgivelsesår: 2012, 460 sider, 2. utgave, Bokmål, ISBN/EAN: 9788205426566)

Noen store studier

Yessenia Tantamango-Bartley, Karen Jaceldo-Siegl,Jing Fan, and Gary Fraser: Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer in a Low-risk Population 2013. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 22(2); 286–94. Lenke er her

Key TJ, Appleby PN, Crowe FL, Bradbury KE, Schmidt JA, Travis RC. Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans1,2,3,4.  Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:378S-85S.   doi: 10.3945/ajcn.113.071266. Epub 2014 Jun 4.  Lenke er her

Huang T., Yang B.a, Zheng J., Li G.a, Wahlqvist M.L., Li D.: Cardiovascular Disease Mortality and Cancer Incidence in Vegetarians: A Meta-Analysis and Systematic Review. Ann Nutr Metab 2012;60:233–240  DOI:10.1159/000337301  Lenke er her