Plantebasert kosthold er sunt for eldre mennesker (65+)

Det er aldri for sent å spise plantebasert!
Med eldre menes de som er 65 år eller mer. Helseutfordringer i denne aldersgruppen er blant annet benskjørhet, muskel og skjelett sykdommer, redusert energinivå, hjerte- og karsykdom, diabetes type to og depresjon.

Hvilke næringsstoffer er det lurt å være oppmerksom på?

Et plantebasert kosthold kan gi flere helsefordeler for eldre. Eldre har noe økt behov for protein og vitamin D, men ellers gjelder de samme kostrådene som vi tidligere har beskrevet.
Vitamin D bør mange nordmenn ta tilskudd av i vinterhalvåret, uansett kosthold, samt om sommeren hvis man ikke er så mye ute, noe som kan gjelde mange eldre. Eldre har dobbelt så stort behov for vitamin D som de under 65 år, og dette er svært enkel å dekke med kosttilskudd.

Harvard University skriver at vegansk kosthold har flere helsefordeler for eldre mennesker – les her

Among the many types of vegetarian diets, three are particularly common: a pescatarian diet allows seafood; a lacto-ovo diet allows dairy products and eggs; finally, a vegan diet allows no seafood, dairy, or other animal products.

All of these approaches typically include lots of fruits, vegetables, legumes, whole grains, nuts, seeds, and healthy oils. These plant-based foods contain several healthy components:

a wide variety of antioxidants, which have anti-inflammatory properties that are linked to better health

lots of fiber, which helps prevent constipation, lowers LDL (bad) cholesterol, and controls blood sugar and weight

low saturated fat compared with a non-vegetarian diet.

Compared with meat-containing diets, the health benefits of all vegetarian diets are well documented: lower rates of heart disease, high blood pressure, diabetes, obesity, and cancer.

Velg plantebasert protein!

Eldre bør spise ca. 1–1.2 gram protein per kilo kroppsvekt. Det betyr at om du veier 70 kilo bør proteininntaket ligge på rundt 70–84 gram per dag. Den beste måten å spise mer sunne proteinkilder er å sentrere måltidet rundt proteinrike matvarer som bønner, linser, erter, soyaprodukter, peanøtter, yoghurt , quinoa og kornprodukter. Disse matvarene gir også mye ber, et viktig sto• som ikke nnes i matvarer fra dyreriket. Fiber er gunstig for god tarmhelse. Husk samtidig å drikke litt ekstra vann!

Forebygge hjerte- og karsykdom og diabetes type to

Nøtter og frø, med masse sunt, hjertevennlig fett, er det lurt å spise hver dag – disse gir ikke bare sunt fett, men også protein og ber. Plantebasert kosthold som er rikt på belgvekster, grønnsaker, nøtter og kjerner er også gunstig ved diabetes, både fordi de holder blodsukkeret i sjakk og fordi de inneholder sto•er som beskytter mot senfølger av diabetes type to. Plantebasert kosthold kan redusere kolesterolverdier i blodet og bidra til gunstigere blodtrykk.

Benhelse – husk trening og bevegelse!

Vi vil også minne på at for å forebygge benskjørhet og benbrudd, er det, i tillegg til å innta tilstrekkelig vitamin D og kalsium, viktig å trene, spesielt styrke. Kalsium får man nok av med et variert plantebasert kosthold gjerne supplert med et par glass beriket soyamelk, havremelk eller soyayoghurt.
Mer bevegelse er også viktig for å forebygge forstoppelse, og fysisk aktivitet og trening er gunstig for humøret.