Skatt på rødt og bearbeidet kjøtt vil gi bedre folkehelse

Pasientforeninger og WHO: Unngå bearbeidet kjøtt så langt det er mulig!

Allerede i 2015 konkluderte WHO med at ferdigprodukter av kjøtt, eller såkalt bearbeidet kjøtt, både rødt og hvitt, er sikkert kreftfremkallende for mennesker, og i sine råd til publikum sier WHO at bearbeidet kjøtt bør unngås på regelmessig grunnlag. I Norge kommer dessverre hele 50 % av kjøttinntaket fra bearbeidet kjøtt. I dag sier de største norske pasientforeningene det samme: Unngå bearbeidet kjøtt så langt det er mulig. Kreftforeningen skriver på sine nettsider om kosthold og kreftforebygging:

«Begrense mengden rødt kjøtt og unngå bearbeidede kjøttprodukter som bacon, kjøttdeig og pølser, så langt det er mulig. Hvis du spiser kjøtt, er det best å velge hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.»

Også Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL, gir samme oppfordring til publikum: LHL skriver følgende i sine forebyggende kostholdsråd:

«Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Mindre enn 500 gram per uke, og så lite bearbeidet kjøtt som mulig.» «Spis mest mulig plantebasert mat. Fem eller flere porsjoner frukt og grønt, grove kornprodukter og/eller belgvekster. Begrens inntaket av raffinerte kornprodukter. «

Nasjonalforeningen for folkehelse om bearbeidet kjøtt:

«Spis mindre kjøtt, og sjelden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.»

Helsepersonell for plantebasert kosthold har i flere år opplyst om at ferdigprodukter av kjøtt hører under kategorien bearbeidet kjøtt, og at verdens ledende kreftforskere fraråder å spise slike produkter, også i små mengder, på regelmessig grunnlag. Problemet er at i Norge kommer hele 50 % av kjøttinntaket fra bearbeidet kjøtt. Men nå er tre store norske pasientforeninger enige – man bør spise så lite av bearbeidet kjøtt som mulig, og ikke bare begrense!

En stor kunnskapsoppsummering fra 2014,  NNR-2012 – Nordiske ernæringsanbefalinger, utført i regi av Nordisk ministerråd, har konkludert med følgende når det gjelder bearbeidet kjøtt (1):

“There is strong epidemiological evidence that high consumption of processed meat increases the risk of colorectal cancer, type-2 diabetes, obesity, and coronary heart disease. Similar, but weaker, associations have been observed for red meat.»

Det er åpenbart at kjøttkutt bør være et eget politisk mål – noe vi jobber for, les mer her, og hvis nordmenn hadde spist mer plantekost som grønnsaker, belgvekster, nøtter og frukt (noe som i dag kalorimessig blir fortrengt av kjøtt- og meieriprodukter) så hadde staten klart å spare noen milliarder kroner per år – les mer og sjekk kildene her.

Les også: Leger bør fremme et grønnere kosthold på flere arenaer, som et sunt og miljøvennlig vag

Hva er bearbeidet kjøtt?

Oppsummeringen til WHO betegner i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt som bearbeidet kjøtt. Rødt kjøtt er kjøtt til alle pattedyr:

«Red meat refers to unprocessed mammalian muscle meat—for example, beef, veal, pork, lamb, mutton, horse, or goat meat—including minced or frozen meat; it is usually consumed cooked.

Processed meat refers to meat that has been transformed through salting, curing, fermentation, smoking, or other processes to enhance fl avour or improve preservation. Most processed meats contain pork or beef, but might also contain other red meats, poultry, off al (eg, liver), or meat byproducts such as blood.»

Årsakssammenhengen er overbevisende, siden det er konsekvent/konsistent sammenheng mellom tarmreft og ferdigprodukter av kjøtt:

«On the basis of the large amount of data and the consistent associations of colorectal cancer with consumption of processed meat across studies in different populations, which make chance, bias, and confounding unlikely as explanations, a majority of the Working Group concluded that there is sufficient evidence in human beings for the carcinogenicity of the consumption of processed meat.»

Les mer hva WHO og WCRF mener om rødt og bearbeidet kjøtt og sjekk kildene her

Det er spesielt trist at opplysningskontoret for egg og kjøtt, eller matprat.no, bagatelliserer ovennevnte. Det er staten som i dag pålegger norske bønder til å betale omsetningsavgift (noe som i praksis blir omtrent 80 millioner kroner per år, de siste par årene) til å drive generisk egg- og kjøttreklame gjennom det såkalte opplysningskontoret. Les mer om dette her

Helsedirektoratet advarer mot å gå i pølsefella, og kostrådene oppfordrer ikke til å spise verken kjøtt, ost eller egg

Helsedirektoratet har per i dag ikke den samme ordlyden på sine nettsider for publikum. Likevel er det tydelig at Helsedirektoratet ikke oppfordrer til å spise bearbeidet kjøtt. Leser man kostrådene nøye, så anbefaler ikke Helsedirektoratet til å spise verken bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, hvitt kjøtt, ost, smør eller egg. Små mengder magre meieriprodukter og to til tre middager med fisk er de eneste matvarene fra dyreriket Helsedirektoratet anbefaler å inkludere i kosten.

I 2018 advarte divisjonsdirektør for folkehelse Linda Granlund i Helsedirektoratet foreldre mot å gå i pølsefella i intervju til Dagbladet.

Hva erstatte bearbeidet kjøtt med?

Helsedirkeotratet burde presisere hva bearbeidet kjøtt er og hva man kan erstatte dette med:

  • Bønnepate og nøttesmør som pålegg som erstatning for kjøttpålegg og ost, enten hjemmelagd eller fra butikk (som for eksemlep Plantego serien)
  • Kokte, krydrede og moste belgvekster som bønner, erter og linser istedenfor kjøttdeig
  • Falafler istedenfor kjøttboller

Helsedirektoratet har mange gode oppskrifter på vegetarretter på sine nettsider – sjekk gjerne her

%d bloggere like this: