Veg1-kosttilskudd for veganere

Viktige kosttilskudd for veganere: gravide, ammende og spedbarn

 

Gravide og ammende

Vegetarkost vil fint kunne dekke behovet for alle næringsstoffer i svangerskapet og ved amming, men det er viktig å passe på inntaket av enkelte næringsstoffer – som vitamin B12, jod, D-vitamin og kalsium.

Les også Helsedirektoratets nettsider for veganere og vegetarianere  , Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring og  Helsedirektoratets brosjyre Mat og måltider for spedbarn

B12 og jod

Hos gravide og ammende som lever på vegankost, er vitamin B12 og jod særlig viktig. Mangel på disse næringsstoffene kan gi svært alvorlig forstyrrelse av barnets utvikling, og gravide og ammende bør derfor ta tilskudd.
Anbefalt daglig inntak av vitamin B12 er 2 μg (mikrogram) for gravide og 2,6 μg (mikrogram) for ammende.
Anbefalt daglig inntak av jod er 175 μg (mikrogram) for gravide og 200 μg (mikrogram) for ammende. Det er viktig å passe på at tilskuddet ikke gir for mye jod.

Tilskudd som finnes på norsk apoteker: Nycoplus B12 tabletter, 9 mikrogram i en tablett. Dosering: 1 tablett daglig. Nycoplus Jod tabletter, 225 mikrogram i en tablett. Dosering: En tablett daglig.

Vitamin D

Det finnes ikke vegansk vitamin D på norske apoteker, men på helsekostbutikker finnes for eksempel Shift Supernaturlig D3, som inneholder 20 mikrogram vitamin D. Vitashine , som inneholder 20 mikrogram vitamin D3 i en tablett, et  vegansk vitamin D3 som utvinnes av lav, kan kjøpes på nettet fra Norge. Dette blir tilsvarende å ta tran som D-vitamin tilskudd.

VEG 1 – multivitamin

VEG 1 er et vegansk kosttilskudd som spesielt er tilpasset veganere. VEG 1 er i form av smeltetabletter, og inneholder blant annet jod, vitamin B12, vitamin D og selen. VEG1 fra The Vegan Society kan du kjøpe på norsk nettbutikk Veganermat.no

Marine omega 3

Behovet for omega-3-fettsyrer er økt ved svangerskap og amming, og det anbefales at inntaket av omega-3-fettsyren DHA bør være minst 200 mg per dag. Tilskudd av fettsyrene EPA og DHA kan tas i form av algeolje eller algetilskudd. Dette blir tilsvarende å ta fiskeolje, som tran. Algeolje-tilskudd fra Nycoplus  finnes på norske apoteker. Algeolje-tilskudd kan også kjøpes på nett, for eksempel Opti3 fra Vegetology som kan bestilles på nett fra Norge her

Barn

Tilskudd av vitamin B12, jod og D-vitamin er nødvendig til barn som får vegankost. Dersom barn ikke får kumelk eller meieriprodukter, må de få plantemelk tilsatt kalsium (soyamelk eller havremelk, men ikke rismelk som kan ha et høyt innhold av tungmetallet arsen, les mer her).

Les også: Helsedirektoratets nettsider for veganere og vegetarianere 

Spedbarn

Spedbarn av mødre som har et vegansk kosthold, der spedbarn kun får morsmelk eller kun morsmelk og vegankost, må få tilskudd av vitamin B12, jod og vitamin D, enten gjennom matvarer tilsatt B12 eller fra kosttilskudd, for å forhindre mangel. Spedbarn som er mellom 6 og 12 måneder gamle bør også få tilskudd av marine omega-3 fettsyrer.

Hvis mor ammer

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet bør om mulig få morsmelk i hele første leveår eller lengre. Barn kan gjerne få utelukkende morsmelk til omkring seks måneders alder. I hele første leveåret trenger spedbarn som blir ammet følgende tilskudd: Vitamin B12, jod og vitamin D.

Spedbarn som er mellom 6 og 12 måneder gamle eller som ikke fullammes lenger, bør i tillegg til vitamin B12, jod og vitamin D få tilskudd av marine omega-3 fettsyrer i form av algeoljer.

D-vitamin overføres i liten grad via morsmelken, så det anbefales at alle spedbarn gis et tilskudd av D-vitamin fra barnet er fire uker gammelt, uavhengig av kosthold. Tilskudd av vitamin D administreres på helsestasjon. Vitashine vitamin D spray er vegansk vitamin D3  og kan bestilles på nett fra Norge. Det er 5 ug vitamin D3 (200 IU) i 1 sprut.

Omega-3 fettsyrer fra algeoljer er viktig for spedbarn. DHA overføres via morsmelken. Barn 0 – 24 måneder bør få 100 mg DHA per dag (totalt). Barn som fullammes trenger ikke tilskudd av DHA, for det er rikelig av DHA i morsmelk. Barn som har begynt med fast føde, men som fortsatt ammes, trenger mindre enn 100 mg fra algeolje, fordi de får en del fra morsmelken. 1 kapsel av Nycomeds algeolje (Vegetabilsk omega-3) inneholder 167 mg DHA. Det kan passe ganske bra med ½ kapsel, dvs. litt over 80 mg DHA per dag fra barnet begynner med annen mat.

Hvis mor ikke ammer

Spedbarn i første halvåret som får morsmelkerstatning behøver ikke tilskudd, i det alle de nødvendige vitaminene er tilsatt morsmelkerstatning. Hvis barnet ikke kan få morsmelk, er morsmelkerstatning basert på soyamelk det eneste alternativet for barn som får vegankost. I tillegg er tilskudd av marine omega-3 er en fordel, siden flere morsmelkerstatninger kan la for lite av DHA. Se innholdet av omega-3 i morsmelkerstatningen.

Når barnet begynner å spise mat trengs tilskudd som beskrevet under «Hvis mor ammer».

Kosttilskudd som passer for barn og dosering
  • Vitashine vitamin D spray kan bestilles på nett fra Norge. Det er 5 ug vitamin D3 (200 IU) i 1 sprut. Barn mellom 6 og 12 måneder behøver 10 mikrogram (µg) per dag.
  • Nycoplus Jod 225 mikrogram i en tablett. Tabletten skal deles i fire. Dosering for spedbarn er 50 mikrogram jod per dag, noe som tilsvarer 1/4 del av tablett per dag, eller en halv tablett annenhver dag.
  • Nycoplus vitamin B12, 9 mikrogram i en tabblett. Dosering for spebarn er en halv tablett per dag (anbefalt inntak er 0,5 mikrogram (mkg, µg) per dag, men høyere doser anbefales hvis en tar tilskudd).
  • Algeolje for spedbarn: Kapsler kan åpnes. Algeolje-tilskudd fra Nycoplus  finnes på norske apoteker. Algeolje-tilskudd kan også kjøpes på nett, for eksempel Opti3 fra Vegetology som kan bestilles på nett fra Norge her  Barn 0 – 24 måneder bør få 100 mg DHA per dag (totalt). 1 kapsel av Nycomeds algeolje (vegetabilsk omega-3) inneholder 167 mg DHA.
  • Vitamin D, B12 og jod kan tas i form av multivitaminet VEG1 (smeltetabletter) som kan kjøpes på norsk nettbutikk Veganermat.no, da behøver man ikke å ta tilskuddene separat. 1/3 tablett av VEG1 per dag i hele første leveåret. Algeolje må tas i tillegg til VEG1.

Det vises også til Helsedirektoratets nettsider

«Vegetarisk kosthold Godt sammensatt vegetarkost kan dekke behovet for næringsstoffer for både voksne og barn i alle aldre. Hvis du har et helt vegetarisk kosthold og ammer, trenger du tilskudd av både vitamin B12, D-vitamin og jod. Barnet trenger også tilskudd av vitamin B12 i tillegg til D-vitamin. Les mer om vegetarkost på Helsenorge.no.»

For offentlige anbefalinger for inntak av næringsstoffer for barn fra 1 år og oppover – se Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet