Helsedirektoratet om vegetarisk og vegansk kosthold

Helsedirektoratet og store helseorganisasjoner om plantebasert, vegetarisk og vegansk kosthold


Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer, sier Helsedirektoratet i de oppdaterte (2015) kostholdsrådene for veganere og vegetarianere.

Les også:

Lege helseforsker Lars T Fadnes
Lege og helseforsker Lars T. Fadnes

De oppdaterte kostrådene for veganere og vegetarianere kom i februar 2015. HePlas faglige rådgiver, lege og helseforsker Lars T. Fadnes, har bidratt til de nye kostrådene ved å gi informasjon til Helsedirektoratet. Lars T. Fadnes har forsket på og har doktorgrad i blant annet ernæring hos små barn.

Dette sier Helsedirektoratet om vegetarisk og vegansk kosthold:

«Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for individer i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

«Et vegankosthold kan settes sammen slik at det gir tilstrekkelig av alle næringsstoffer.»

Næringsstoffer i vegetarisk kosthold – Helsedirektoratet

Det er likevel lurt å ha litt kunnskap om noen næringsstoffer. Vitamin B12 bør alle veganere ta tilskudd av. Vitamin D anbefales til alle som bor i Norden i vinterhalvåret. Jod finnes i jodberiket salt, men jod fordampes ved tilberedning. Derfor er taremel eller tangmel noe man kan ha i kjøkkenskapet. Her kan du lese mer hva Helsedirektoratet skriver om næringsstoffer og bløtlegging av belgvekster og eventuelt korn.

Vegetarisk kosthold for gravide – Helsedirektoratet

Vegetarkost vil fint kunne dekke behovet for alle næringsstoffer i svangerskapet, men det er viktig å passe på inntaket av enkelte næringsstoffer – som vitamin B12, jod, D-vitamin og kalsium. Inntak av langkjedede omega-3 fettsyrer (fra algeoljer) er viktig i svangerskapet. Her kan du lese om vegetarisk kosthold for gravide.

Vegetarisk kosthold for barn – Helsedirektoratet

Godt sammensatt vegetarkost kan fint dekke behovet for næringsstoffer for barn i alle aldre, fra spedbarnsalderen av. Dette gjelder både vegankosthold, lakto-vegetarkost og lakto-ovo-vegetarkost. Her kan du lese om vegetarisk kosthold for små barn

Her er Helsedirektoratets brosjyre Mat og måltider for spedbarn, som blant annet gir kostråd til barn og ammende mødre som har et vegansk, her omtalt som et helt vegetarisk kosthold, kosthold: «Godt sammensatt vegetarkost kan dekke behovet for næringsstoffer for både voksne og barn i alle aldre. Hvis du har et helt vegetarisk kosthold og ammer, trenger du tilskudd av både vitamin B12, D-vitamin og jod. Barnet trenger også tilskudd av vitamin B12 i tillegg til D-vitamin.»

Her er det  oppskrifter på flere lettvinte vegetarretter fra helsedirektoratet

Her er det  praktiske tips til vegetarisk kosthold fra Helsedirektoratet

Helsedirektoratets kostholdsråd baseres på en stor internasjonal konsensus, noe som gjelder også for vegansk og vegetarisk kosthold. Hva sier store fagpaneler innen helse og ernæring, samt store helseorganisasjoner, lærebøker og lignende om vegetarisk, vegansk og andre plantebaserte kostholdstyper?

Verdens største forening for ernæringsfysiologer sitt standpunkt om vegetariske kostholdstyper

Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116:1970-1980

It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases.
These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.
Plant-based diets are more environmentally sustainable than diets rich in animal products because they use fewer natural resources and are associated with much less environmental damage. Vegetarians and vegans are at reduced risk of certain health conditions, including ischemic heart disease, type 2 diabetes, hypertension, certain types of cancer, and obesity.
Low intake of saturated fat and high intakes of vegetables, fruits, whole grains, legumes, soy products, nuts, and seeds (all rich in fiber and phytochemicals) are characteristics of vegetarian and vegan diets that produce lower total and low-density lipoprotein cholesterol levels and better serum glucose control. These factors contribute to reduction of chronic disease.

Vegans need reliable sources of vitamin B-12, such as fortified foods or supplements.»

USAs ernæringsråd

Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Part A. Executive Summary. USA. Office of Disease Prevention and Health Promotion, 2015

“The major findings regarding sustainable diets were that a diet higher in plant-based foods, such as vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts, and seeds, and lower in calories and animal-based foods is more health promoting and is associated with less environmental impact than is the current U.S. diet.”

Verdens kreftforskningsfond – WCRF

World Cancer Research Fund, WCRF (Verdens største organisasjon innen kreftforskning), 2007. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a Global Perspective. Second expert report (2007) World Cancer Research Fund and American Institute for Cancer Research. ISSN/ISBN: 978-0-9722522-2-5)

“They emphasise the importance of relatively unprocessed cereals (grains), non-starchy vegetables and fruits, and pulses (legumes), all of which contain substantial amounts of dietary fibre and a variety of micronutrients, and are low or relatively low in energy density. These, and not foods of animal origin, are the recommended centre for everyday meals.»

Kanadisk ernæringsfysiologforening. Eating Guidelines for Vegans

«A healthy vegan diet has many health benefits including lower rates of obesity, heart disease, high blood pressure, high blood cholesterol, type 2 diabetes and certain types of cancer.

It may take planning to get enough protein, iron, zinc, calcium, vitamins D and B12 and omega-3 fats from foods or supplements.  A healthy vegan diet can meet all your nutrient needs at any stage of life including when you are pregnant, breastfeeding or for older adults.»

Nordisk ministerråd om plantebasert kosthold

Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating nutrition and physical activity. Nordiska ministerrådet, Nordisk Ministerråds sekretariat, 2014.  . Part 1 Summary, principles and use ISBN 978-92-893-2629-2 http://dx.doi.org/10.6027/Nord2013-009

«Dietary patterns rich in vegetables, including dark green leaves, fresh peas and beans, cabbage, onion, root vegetables, fruiting vegetables (e.g., tomatoes, peppers, avocados, and olives), pulses, fruits and berries, nuts and seeds, whole grains, fish and seafood, vegetable oils and vegetable oil-based fat spreads (derived from, for example, rapeseed, flaxseed, or olives), and low-fat dairy products are, compared to Western-type dietary patterns (see below), associated with lower risk of most chronic diseases.»

Se flere uttalelser til store helseorganisasjoner, oppsummeringer og lignende om vegetarisk og plantebasert kosthold her