Veganburger fra Norgesgruppen og kjøttdeigerstatning fra Rema 1000

Er soyakjøtt, veganpizza med soyakjøtt og soyapølser/veganpølser sunnere enn kjøtt og kjøttpølser?

Noen lurer på om soya i seg selv er sunnere enn kjøtt. Det er publisert over 40000 studier om soya, og oppsummert forskning viser at vanlige mengder soya er ikke bare trygge å spise for mennesker, men kan også innebære flere helsefordeler. Hele, ikke raffinerte soyabønner er altså både trygge og sunne.
Hva med det faktumet at mange av de nye produktene som laget av soya, som soyakjøtt, soyapølser, soyaburgere og lignende, som inntar markedet og som stadig øker i popularitet, er bearbeidet mat? Er slike materstatninger sunnere enn tilsvarende produkter laget av kjøtt?

Bekymringer om genmodifisert soya gjelder ikke Norge

All soya som kommer til Norge er ikke-GMO, fordi det ikke er tillatt å bruke GMO-soya i matindustrien i Norge. I tillegg fremhever flere av produsenter av soyaprodukter til mennesker at de kun bruker soya som kommer fra Europa, og at denne ikke er GMO.

Les også: Er soya sunt eller helsefarlig?

Hel mat er alltid sunnere enn raffinert mat

Hele soyabønner og erter er mye sunnere enn soyakjøtt som lages av raffinerte soyabønner, altså av såkalt isolert soyaprotein, eller tilsvarende for erteprotein. Dette gjelder all mat. Hel, ikke-raffinert mat er alltid sunnere enn raffinert.

Vil man spise så sunt som mulig, er det å velge hele soyabønner eller hele erter fremfor burgere, kjøttbiter og lignende laget av soyaprotein eller erteprotein, alltid det beste. Hel, ikke-raffinert mat beholder alle sine sunne stoffer, og fett, protein og karbohydrater i hel mat fra planteriket kommer i balansert mengde.

Soyapølse er sunnere enn kjøttpølse

Soyakjøttprodukter er allikevel et mye sunnere valg enn tilsvarende kjøttprodukter. Dette fordi ferdigprodukter av kjøtt hører inn under kategorien bearbeidet kjøtt, noe som er overbevisende kreftfremkallende for mennesker. Dette gjelder ikke soyaprodukter.

Les også:

Ferdigprodukter av kjøtt er kreftfremkallende – det er ikke soyaprodukter

Verdens helseorganisasjon konkluderte i oktober 2015 at bearbeidet kjøtt er overbevisende kreftfremkallende (forårsaker kreft i tykktarm og endetarm) for mennesker, og bevisstyrken her er like stor som for tobakk og asbest, mens rødt kjøtt er sannsynlig kreftfremkallende (sjekk kildene her):

«After thoroughly reviewing the accumulated scientific literature, a Working Group of 22 experts from 10 countries convened by the IARC Monographs Programme classified the consumption of red meat as probably carcinogenic to humans (Group 2A), based on limited evidence that the consumption of red meat causes cancer in humans and strong mechanistic evidence supporting a carcinogenic effect.»
«This association was observed mainly for colorectal cancer, but associations were also seen for pancreatic cancer and prostate cancer.»
«Processed meat was classified as carcinogenic to humans (Group 1), based on sufficient evidence in humans that the consumption of processed meat causes colorectal cancer.»
«Additionally, a positive association with the consumption of processed meat was found for stomach cancer.»
«The experts concluded that each 50 gram portion of processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by 18%»

Altså, det er mye sunnere å spise hele soyabønner enn det å spise soyapølser. Det er samtidig mye sunnere å spise soyapølser enn kjøttpølser.

Sjekk kildene: WHO og WCRF om rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt og helse

Sjekk kildene: Plantebasert vs animalsk protein og dødelighet av hjerte- og karsykdom

Er soya sunt eller helsefarlig?