Vitenskap om plantebasert kosthold

Veganere på fastlegekontoret – hvordan følge opp veganere i allmennpraksis

Det er stadig flere som velger vegansk kosthold og vegansk livsstil, spesielt yngre mennesker. Vegansk kosthold utelukker alle matvarer fra dyreriket, altså ikke bare kjøtt og fisk, men også egg og meieriprodukter. Et riktig sammensatt vegansk kosthold er anerkjent til å være fullverdig, ernæringsmessig adekvat, egnet i alle livsfaser og helsefremmende både med tanke på forebygging og som en del i behandling av livsstilssykdommer. Helsedirektoratet skriver på sine nettsider:

«Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

«Et vegankosthold kan settes sammen slik at det gir tilstrekkelig av alle næringsstoffer. Behovet for D-vitamin, vitamin B12 og jod er imidlertid vanskelig å dekke med vegankost, og disse næringsstoffene bør tas i form av tilskudd eller produkter tilsatt disse næringsstoffene.»

Last ned et faktaark: Blodprøver, verdier, kosttilskudd og kostråd for veganere

Blodprøver, verdier, kostråd og kosttilskudd for veganere
Klikk her for å laste ned faktaark som pdf: Blodprøver, verdier, kostråd og kosttilskudd for veganere

Hvordan kan en fastlege, en jordmor eller en helsesøster ivareta veganere på best mulig måte, eller i det minste like godt som andre pasienter? Veganisme er anerkjent som livssyn, og det er bred faglig enighet om at et riktig sammensatt vegansk kosthold er velegnet i alle livets faser. Videre kan helsepersonell hjelpe veganere både med å sette sammen et sunt og næringsrikt vegansk kosthold, spesielt når det finnes gode råd utarbeidet av Helsedirektoratet.

Det er viktig med fagkunnskap om vegansk kosthold og med riktig oppfølging av gravide og nybakte mødre som er veganere – dette har leger, helsesøstre og annet helsepersonell ansvar for.

Helsedirektoratet har utarbeidet gode kostholdsråd for dem som er veganere og vegetarianere. Også de nyeste retningslinjer for spedbarnsernæring (utdrag mtp. vegansk kosthold er her) gir gode anbefalinger om kostråd og kosttilskudd for veganere.

Last ned Veileder om plantebasert kosthold for leger som pdf her

En veileder for leger om plantebasert kosthold

Vi har oversatt til norsk  Veileder om plantebasert kosthold for leger – last ned som pdf her – dette er en artikkel for leger om plantebasert kosthold, med info om helsefordeler, næringsstoffer, rådgivning, oppfølging og konkrete forslag til kostholdssammensetning.

Noen nyttige ressurser/lenker om hvordan følge opp veganere: