Frukt og grønnsaker kan hjelpe til å holde sunn vekt

Sjekk kildene: Oppsummert om helseaspekter ved plantebasert kosthold

Riktig sammensatt, variert plantebasert kosthold, inkludert vegansk kosthold, kan være næringsmessig fullverdig og kan redusere risiko for livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, overvekt og fedme, og flere typer kreft. Mange studier tyder på at plantebasert kost bidrar til økt livslengde ved å redusere risikoen for tidlig død.

I et 100% plantebasert (vegansk) kosthold er det viktig å ha en pålitelig kilde til vitamin B12 og jod. Myndigheter i flere land har utgitt veiledere for veganere og vegetarianere, noe som gjør informasjonen om hvordan sette sammen et sunt vegansk ksothold lett tilgjengelig for publikum.

Les også:

Oppsummeringsartikler om vegetariske kostholdsmønstre

Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116:1970-1980

Springmann M, Godfray HCJ, Rayner M, Scarborough P. Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change. Proc Natl Acad Sci U S A. Published online March 21, 2016.

Baljit Kaur, klinisk ernæringsfysiolog, M.Sc Drammen sykehus, Vestre Viken HF.  Helsefordeler og utfordringer ved vegankoster. Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE)

Sara Ask, dietist, Åsa Strindlund, nutritionist. Vegetarisk mat är bra – även för små barn.  Läkartidningen. 2014;111:CMEA Läkartidningen 11/2014 Lakartidningen.se 2014-03-11

Craig WJ. Health effects of vegan diets. Am J Clin Nutr May 2009 vol. 89 no. 5 1627S1633S.  doi: 10.3945/ajcn.2009.26736N  

Fraser GE. Vegetarian diets: What do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1607S-12S.

Key TJ, Appleby PN, Rosell MS. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proc Nutr Soc. 2006;65:35-41.

Key TJ, Davey GK, Appleby PN. Health benefits of a vegetarian diet. Proc Nutr Soc. 1999;58:271–5.

Nordiske myndigheter om vegansk og vegetarisk kosthold

Helsedirektoratet. Vegetarisk kosthold

Livsmedelsverket. Vegetarisk mat

Fødevarestyrelsen. Alt Om Kost

Andre artikler om vegetarisk og vegansk kosthold og plantebasert ernæring

Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Knutsen S, et al. Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013;173:1230–8.

Phillip J Tuso, MD; Mohamed H Ismail, MD; Benjamin P Ha, MD; Carole Bartolotto, MA, RD: Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets. Perm J 2013 Spring; 17(2):61-66

Le LT, Sabaté J. Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts. Nutrients. 2014 May 27;6(6):2131-47. doi: 10.3390/nu6062131. Review. PubMed PMID: 24871675; PubMed Central PMCID: PMC4073139.

Veiledere, fagsider og bøker

Kanadisk ernæringsfysiologforening. Eating Guidelines for Vegans

Norsk lærebok «Grunleggende ernæringslære» (forfattere: Jan Ivar Pedersen, Hanne Müller, Anette Hjartåker, Sigmund A. Anderssen, Utgivelsesår: 2012, 460 sider, 2. utgave, Bokmål, ISBN/EAN: 9788205426566)

The Vegetarian Resource Group.  The Vegetarian Resource Group’s pamphlet that contains basic information on vegan nutrition and foods

Vegetarian Kids, The Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group, Academy of Nutrition and Dietetics  http://vegetariannutrition.net/vegetarian-kids/

Engelskspråklige databaser om vegetarisk og plantebasert ernæring

The Vegetarian Nutrition Dietetics Practice Group (VNDPG) of the Academy of Nutrition and Dietetics. VNDPG strives to empower members to be the leading authority on evidence-based vegetarian nutrition for food and nutrition professionals, health care practitioners and the public. Customers website

The Vegetarian Resource Group. This web site contains a wealth of information on vegetarian nutrition including nutrients like iron, calcium, protein, and vitamin B12 as well as reprints of nutrition-related articles from Vegetarian Journal.

The Vegan RD. Virginia Messina, MPH, RD (ernæringsfysiolog og professor)

Vegan Health. Jack Norris, RD (ernæringsfysiolog)

Cleveland Clinic. Health & Prevention, Understanding Vegetarianism.

American Heart Association. Vegetarian Diets

USDA Food and Nutrition Information Center. Vegetarian Nutrition

Databaser, innhold av næringsstoffer i matvarer o.l.

Les også: Hva sier eksperter om vegetarisk, vegansk og et mer plantebasert kosthold?

Enkelte emner:

The Bottom Line on Soy and Breast Cancer Risk. Marji McCullough, ScD, RD, American Cancer Society, August 2012, updated April 2014

Les også:

Hva sier eksperter om vegetarisk, vegansk og et mer plantebasert kosthold?