Plantebasert tallerkenmodell

Plantebasert kosthold – for helsen, miljøet og imot pandemier – slik kommer du i gang!

Vi håper at du og familien klarer dere i koronatider. Vi i HePla fortsetter å spre budskapet om de mange helsefordelene ved et mer plantebasert kosthold, og bytter til videosamtaler og e-post der det er nødvendig.

I tillegg til myndighetenes råd om å begrense smitte, noe du kan finne her, er det viktig med fysisk aktivitet og sunt, plantebasert kosthold. Og nå er det enda viktigere enn noensinne! Det haster med å redusere presset på helsevesenet vårt. Og et sunt plantebasert kosthold er det beste her – både på kort og lang sikt.

De såkalte ikke-smittsomme sykdommer (NCDs), tidligere kalt livsstilssykdommer, og kreft og KOLS: Et plantebasert kosthold kan både forebygge og være en del i behandling av de fleste NCD-sykdommene. Og effekten kan faktisk vise seg allerede etter noen uker! Et mer plantebasert kosthold, altså kosthold med en god del mindre kjøtt og meieri og med en del grønnsaker og frukt har lenge vært anbefalt som en del i behandling av høyt blodtrykk (såkalte DASH-dietten). Reduksjon av kjøtt og fete meieriprodukter kan også bidra til sunnere kolesterolverdier og vektnedgang. Også langtidsblodsukkeret kan bli bedre med et plantebasert kosthold basert på hele, lite bearbeidede matvarer fra planteriket som grønnsaker, belgvekster, nøtter og fullkorn. Les mer her https://hepla.no/hjem/helsefordeler-plantebasert-kosthold/generelle-aspekter/

Klimaendringer: I dag er det bred faglig enighet om at kjøttkutt er gunstig for miljøet! Les intervjuet med Norges ledende klima- og landbruksforskere på NRK https://www.nrk.no/norge/krangler-om-utregning-av-kjottkutt-1.14968737 
Klimakrisen er den globale helsetrusselen som er definert av WHO, og dens dramatiske konsekvenser for global helse er allerede synlige. Vi vil neppe takle klimakrisen uten å erstatte en del av kjøtt og meieriprodukter med plantekost. 

Vi må redusere risikoen for fremtidige pandemier: SARS og CoV 2 viser oss hvor sårbare vi er, både helsemessig og økonomisk, overfor en pandemi. Husdyrindustrien og forbruket av animalsk mat er nøkkelfaktorer i utvikling av pandemier og antibiotikaresistens. Derfor er plantebasert kosthold igjen en nøkkelfaktor for å beskytte verden fra fremtidige pandemier. Les mer her https://hepla.no/hjem/kostrad-plantebasert-kosthold/vare-matvaner-kjottspising-zoonoser-og-pandemier/ 

La oss komme i gang med å spise mer plantebasert!

Sjekk hvordan du setter sammen et sunt plantebasert kosthold her https://hepla.no/hjem/kostrad-plantebasert-kosthold/vegetarisk-og-vegansk-matpyramide/

Sjekk fem enkle tips for å komme i gang  https://hepla.no/hjem/kostrad-plantebasert-kosthold/spis-sunnere-og-mer-vegetarisk-tips-og-inspirasjon/

Derfor er det sunnere med planteprotein enn dyreprotein! https://hepla.no/hjem/kostrad-plantebasert-kosthold/planteprotein-helseaspekter-og-kilder-til-planteprotein/

Les om helsefordeler ved plantebasert kosthold her https://hepla.no/hjem/helsefordeler-plantebasert-kosthold/

%d bloggere like this: