Soya er både sunt og trygt

Soya kan beskytte mot åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjertekrampe (koronar hjertesykdom), viser en studie på over 200 000 mennesker

SOYA kan beskytte mot åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjertekrampe (koronar hjertesykdom – eller sykdom i hjertets blodårer), viser en analyse av tre studier på tilsammen over 200 000 mennesker. Soya er en god kilde til mange næringsstoffer, inkludert såkalt «fullverdig» protein (alle 9 essensielle aminosyrer er tilstede samtidig), fiber, omega 3 fettsyrer og kalsium. Soya inneholder også isoflavoner- eller såkalte planteøstrogener. Samtidig har det tidligere vært omdiskutert hvorvidt soya og isoflavoner har en positiv effekt på hjertehelsen.

Mer om soya og helse kan du lese her https://hepla.no/vanlige-sporsmal/er-soya-sunt-eller-helseskadelig/

Studien inkluderte over 200 000 menn og kvinner fra tre store amerikanske kohortestudier: Nurses’ Health Studie (1 og 2) og Health Professionals Follow-up Study. Deltakerne har blitt fulgt opp siden 1970- og 80-tallet. Soyainntaket (hovedsakelig fra tofu og soyamelk) ble vurdert, og isoflavoninnholdet i kostholdet ble beregnet.

Resultat: Det var en lineær sammenheng mellom inntak av isoflavoner fra soya, og risiko for koronar hjertesykdom.
De med det høyeste inntaket hadde 13% redusert risiko for hjertesykdom sammenlignet med det laveste inntaket etter justering for andre livsstilsfaktorer.
Spesielt var inntaket av tofu assosiert med redusert risiko for hjertesykdom. De som spiste tofu en eller flere ganger per uke hadde 18 % redusert risiko for hjertesykdom sammenlignet med de som sjelden spiste tofu.
For hver porsjon/ per uke ble risikoen for hjertesykdom redusert med 9 %.
Hormonbehandling så ut til å nøytralisere effekten av tofuinntak.
Inntak av soyamelk påvirket ikke hjertehelsen, men forskerne mener at dette kan skyldes at det totale inntaket av soyamelk var lavt blant deltakerne.

Hva er de potensielle mekanismene for effekten av soya på hjertehelse?
Isoflavoner og soya har blitt satt i sammenheng med:

  • en bedre endotelfunksjon (den indre overflaten av blodårer),
  • en antioksiderende – og antiinflammatorisk effekt,
  • en reduksjon av kolesterol og mengden av oksidert LDL (det dårlige kolesterolet) i blodet
  • en gunstig effekt på tarmens mikrobiom.

Konklusjon

Selv om ikke alle studier har gitt samme resultat, viste denne studien at det å spise soya kan være gunstig for hjertehelsen. Soya inneholder uansett flere helsefremmende næringsstoffer og kan med fordel inngå i et sunt plantebasert kosthold.

Forskerne skriver i studien:

Consumption of tofu, but not soy milk, was inversely associated with the risk of CHD, with pooled HRs (95% CIs) of 0.82 (0.70–0.95; P=0.005) and 0.87 (0.69–1.10; P=0.41), respectively, comparing ≥1 serving/week with <1 serving/month. Further analyses showed that, in women, the favorable association of tofu was primarily driven by stronger inverse association of tofu intake observed in younger women before menopause and postmenopausal women without hormone use

CONCLUSIONS: Higher intake of isoflavones and tofu was associated
with a moderately lower risk of developing CHD, and in women the
favorable association of tofu were more pronounced in young women or
postmenopausal women without hormone use.

Clinical Perspective
What Is New?
• Intake of isoflavones and tofu was associated with
a lower coronary heart disease risk in 3 large prospective cohorts of US men and women.
• The inverse association of tofu was primarily
observed among younger women before menopause or postmenopausal women who did not use
hormone replacement therapy.
What Are the Clinical Implications?
• Increased intake of isoflavone-rich foods, such as
tofu, may confer benefits for reducing coronary
heart disease risk.
• Soy products such as tofu can be integrated into
healthy plant-based diets as an important source of
plant proteins and aid in the prevention of coronary
heart disease.

In 3 US cohorts of men and women, higher intake
of isoflavones and tofu was associated with a moderately lower risk of developing CHD risk. In women,
the inverse association of tofu intake was primarily
observed in premenopausal women and postmenopausal women who did not use hormones. While
these associations warrant replications in other populations, as well as in intervention studies on CVD risk
factors, the present study overall implied that tofu
and other soy products could be incorporated into
overall healthy plant-base diets to facilitate the prevention of CHD.


Kilde:

Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies
Le Ma , Gang Liu , Ming Ding , Geng Zong , Frank B. Hu , Walter C. Willett , Eric B. Rimm , JoAnn E. Manson , and Qi Sun

Lenke til studien er her https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.041306