Oslo-politikere med sunne og grønne nyheter: Kjøttfrie middager må alltid være tilgjengelige i Oslo skoler!

Oslo-politikere kom 22. oktober med utrolig gode nyheter – noe blant annet vi i Helsepersoenll for plantebasert kosthold jobbet lenge for! Byrådet vil innføre et kjøttfritt skolemåltid. Skolemåltidet skal etter hvert bli tilgjengelig for alle elever i både grunnskolen og i videregående skole, melder VG. Dette er fantastiske nyheter for Oslo! Bra for folkehelsen, miljøet og for å danne sunne vaner allerede i barndommen! Tusen takk Oslo MDG!

Nyheten omtales i flere medier. NRK:

» For å få folk til å spise mindre kjøtt, skal det alltid være et vegansk alternativ i alle kommunens kantiner og institusjoner. Det gjelder også alle de videregående skolene i Oslo. Slik håper de å halvere kjøttforbruket.– Et mer plantebasert kosthold er bra for mennesker, det er bra for dyrene og det vil gi store kutt i klimagassutslippene, sa Lan Marie Berg.– Vegetarmat er populært og sunt, og derfor tenker jeg også at dette er noe som folkehelseministeren vår blir glad for, sa hun og henviste til folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp).» https://www.nrk.no/ostlandssendingen/byradet-vil-skrinlegge-utbygging-av-e6-ost-i-oslo-1.14751455

VG: Dette sier Byrådet i Oslo:

«Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for kjernesaken skolemat, med en MDG-vri: Byrådet vil innføre et kjøttfritt skolemåltid. Skolemåltidet skal etter hvert bli tilgjengelig for alle elever i både grunnskolen og i videregående skole.» https://hepla.no/hjem/helsefordeler-plantebasert-kosthold/hjerte-og-karsykdommer-diabetes-overvekt/

Denne «MDG-vrien» er gull verdt, og er nettopp det som gir verdi denne grati skolemat-ordningen! Kun 15 % nordmenn spiser nok frukt og grønt. 50 % nordmenn spiser helsekadelig mye rødt kjøtt, og hele 80 % nordmenn spiser for mye mettet fett, som hovedsakelig kommer fra meieri etterfulgt av rødt kjøtt. Les mer her hvorfor plantebasert kosthold og kjøttkutt er bra for folkehelsen her

Det hadde vært bare dumt å innføre skolemat der barna får servert pølser, skinkepålegg, leverpostei og annet bearbeidet kjøtt – mat som både WHO, samtlige norske pasientforeninger og verdens ledende kreftforskere fraråder å spise i det hele tatt.

Dagbladet skriver dette:

Vegetarmat i skolen

Et av Arbeiderpartiets store valgkampløfter var å innføre et enkelt og gratis skolemåltid i grunnskolen. Valgløftet har funnet plass i byrådserklæringen, der det heter at byrådet skal starte innføringen av et gratis skolemåltid.

Men lovnaden har fått et tydelig MDG-stempel. Måltidet vil være kjøttfritt.

-Dette skal være kjøttfritt. Det er en kjempestor seier for MDG. Dette er en av de mange tingene vi skal gjøre for å få ned kjøttforbruket i Oslo, sier Rauand Ismail, som nylig ble valgt inn i Oslo bystyre.

Lan Marie Berg sier de har som mål å halvere kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner, og kom med et lite stikk til Sylvi Listhaug, som har sagt folk må få spise rødt kjøtt og røyke som de vil.

– Skolematen skal være kjøttfri – i løpet av byrådsperioden. Vegetarisk mat er populært og sunt. Dette bør folkehelseministeren bli glad for!

Da MDG-Ismail lanserte forslaget i Dagbladet i forrige måned sa han at forslaget også handler om inkludering. At alle skal kunne spise den samme maten.

– Det er viktig at elevene spiser det samme og at det ikke blir sånn som da jeg gikk i barnehagen at jeg fikk halal-mat på et eget fat. Maten skal ikke skille elevene og da er det åpenbart at måltidet bør være vegetarisk. På toppen av det hele kan det også hende det er billigere, sa Ismail. https://www.dagbladet.no/nyheter/innforer-kjottfri-skolemat-i-oslo/71733968

Takk og takk, Oslo MDG! Les mer her og del denne fantastiske nyheten her