Enda en studie: Egg og kolesterol i kosten øker risiko for hjerteinfarkt og for tidlig død

Jo mer egg og kolesterol man får i seg med kosten, dess større risiko for å få hjerte- og karsykdom og for tidlig død. Dette er konklusjon til en omfattende ny oppsummeringstudie med data fra seks kohortstudier, med til sammen nesten 30 000 deltagere som gjennomsnittlig ble fulgt opp i rundt 17 år.

Forskerne har sett på sammenhengen mellom hjerte- og karsykdom og for tidlig død, og mengden egg og kolesterol i kosten.

Findings  Among 29 615 adults pooled from 6 prospective cohort studies in the United States with a median follow-up of 17.5 years, each additional 300 mg of dietary cholesterol consumed per day was significantly associated with higher risk of incident CVD (adjusted hazard ratio [HR], 1.17; adjusted absolute risk difference [ARD], 3.24%) and all-cause mortality (adjusted HR, 1.18; adjusted ARD, 4.43%), and each additional half an egg consumed per day was significantly associated with higher risk of incident CVD (adjusted HR, 1.06; adjusted ARD, 1.11%) and all-cause mortality (adjusted HR, 1.08; adjusted ARD, 1.93%).

Meaning  Among US adults, higher consumption of dietary cholesterol or eggs was significantly associated with higher risk of incident CVD and all-cause mortality in a dose-response manner.

Sannsynligheten for å få hjertesykdom økte med 17 prosent hvis man spiste like mye kolesterol som det er i halvannen stor eggeplomme hver dag (300 mg). Risiko med for tidlig død økte med 18 prosent.

Kilde: Zhong et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA. 2019;321(11):1081-1095. doi:10.1001/jama.2019.1572

Lenken til studien er her og studien er omtalt av Harvard her

Heldigvis er det flere norske medier som har fått med seg budskapet og videreformidlet til nordmenn:

Nettavisen https://www.nettavisen.no/puls/studie-flere-egg-om-dagen-oker-sjansen-for-hjertesykdommer-og-tidlig-dod/3423619225.html

Hegnar.no https://www.hegnar.no/Nyheter/Livsstil/2019/03/Egg-koblet-til-hjertesykdom-og-doed

ABC-nyheter https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2019/03/17/195561746/mye-egg-koblet-til-hjertesykdom-og-dod

Svenske Aftonbladet https://www.aftonbladet.se/a/wE75gn

Også flere andre oppsummeringer viser at egg øker risiko for sykdom

Det er ikke lenge siden en stor oppsummering på en halv million mennesker konkluderte med at egg i kosten øker risiko for høye kolesterolverdier i blodet og for hjerte- og karsykdom, noe vi omtalte her . Før det viste to andre oppsummeringer at egg i kosten øker risiko for diabetes, og at egg i kosten øker risiko for hjerte- og karsykdom hos dem som allerede har diabetes. I 2011 anbefalte kunnskapsgrunnlaget til norske offentlige kostråd å være forsiktig med egg, fordi det er individuelt hvordan ulike mennesker reagerer på kolesterol i kosten, og fordi en tredjedel av befolkningen får økte verdier av kolesterol i blodet hvis de øker sitt inntak av kolesterolriket matvarer.

Kan noen virkelig si at egg er en helsefremmende matvare alle nordmenn bør spise mer av?

Det er altså slik at all forskning på egg, kolesterol og hjerte- og karsykdom gir godt grunnlag til å være forsiktig med egg. Harvard University råder derfor forsiktighet med egg hvis man har diabetes eller hvis man har andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Hva er risikofaktorer for hjerte- og karsykdom? Dette er blant annet kjønn (mannlig kjønn), alder, økte kolesterolverdier i blodet og arv. Store deler av befolkningen har slike risikofaktorer, og mange har diabetes eller prediabetes. Det er ikke så lett å vite om ens kolesterolverdier i blodet blir påvirket av inntaket av kolesterol med kosten eller ikke – det finnes nemlig ingen test man kan ta for å finne dette ut.

Gode grunner til å være forsiktig med egg – egg er neppe helsefremmende

Egg er også satt i sammenheng med kreft i tykktarm og Alzheimer, noe vi omtaler her

Vi vil altså ikke påstå at det å spise ett eller to egg i ny og ne vil nødvendigvis føre til kreft eller hjerneslag. Det vi ønsker å formidle er at egg er en matvare man bør være forsiktig med. I hvert fall hvis man har belastet arv, økte kolesterolverdier i blodet, hvis man røyker, er overvektig, har hatt hjerte- og karsykdom, metabolsk syndrom eller diabetes.

Vi vil sitere Harvard igjen, og anbefale et mer plantebasert kosthold – fremfor egg:

«Consumption of whole grains and fruit predict lower risk of heart disease, and when it comes to protein, plant sources like nuts and seeds are related to lower cardiovascular and overall mortality, especially when compared to red meat or eggs. [6]»

Det er mange gode måter å erstatte egg i matlagingen på. Når det gjelder næringsstoffer, så bidrar hønseegg med forsvinnende liten andel av næringsinntak i norsk kosthold.

Tips til grønnere matlaging uten egg og til grønnere påske finner du her

“Det er store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterolet fra kosten blir tatt opp fra tarmen, og hvordan kolesterolet i kosten påvirker kolesterolnivået i blodet. Hos noen øker kolesterolnivået i blodet kraftig ved økt mengde kolesterol i kosten.”

Kilde: Nasjonalt råd for ernæring, Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. 2011. Kap. 10.

To sammenfatningsstudier (metaanalyser) fra 2013 viser at egg som matvare kan øke risiko for utvikling av diabetes type to i befolkning generelt og kan øke risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom hos dem som allerede lider av diabetes type 2.

“However, egg consumption may be associated with an increased incidence of type 2 diabetes among the general population and CVD comorbidity among diabetic patients.”

Kilde: Shin JY, Xun P, Nakamura Y, He K.: Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2013 Jul;98(1):146-59. doi: 10.3945/ajcn.112.051318. Epub 2013 May 15.

“In a subgroup analysis of diabetic populations, the relative risk of coronary heart disease comparing the highest with the lowest egg consumption was 1.54 (1.14 to 2.09; P=0.01)».

Kilde: Rong Y, Chen L, Zhu T, Song Y, Yu M, Shan Z, Sands A, Hu FB, Liu L.: Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort. BMJ. 2013 Jan 7;346:e8539. doi: 10.1136/bmj.e8539. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295181

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring