Vegetarisk kosthold gir mindre betennelse (inflammasjon)

Vegetarisk reduserer betennelse
En systematisk litteraturoversikt viser at et vegetarisk kosthold reduserer kronisk betennelse

Vegetarisk kosthold reduserer betennelse, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Public Health Nuntrition. Forskerne samlet resultater fra 18 studier og fant at personer som hadde et vegetarisk kosthold i minst to år, fikk reduserte verdier av CRP, en markør for lavgradig betennelse, sammenlignet med personer som ikke hadde et vegetarisk kosthold.
Forskere tror at det er helsefremmende plantestoffer som fytosteroler og kostfiber i frukt, grønnsaker, fullkorn og belgvekster som står bak denne helseeffekten.

Kronisk lavgradig betennelse er en tilstand som spiller en rolle/er en underliggende faktor i utvikling av flere sykdommer som blant annet åreforkalkning, revmatiske sykdommer, noen typer kreft o.a.

Les hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold

«CONCLUSIONS: The meta-analysis provides evidence that vegetarianism is associated with lower serum concentrations of hs-CRP when individuals follow a vegetarian diet for at least 2 years. Further research is necessary to draw appropriate conclusions regarding potential associations between vegetarianism and IL-6 levels. A vegetarian diet might be a useful approach to manage inflammaging in the long term.»

Lenke til studien (abstracts) er tilgjengelig her

Haghighatdoost F, Bellissimo N, de Zepetnek JOT, Rouhani MH. Association of vegetarian diet with inflammatory biomarkers: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Public Health Nutr. 2017;1-9.

Les også:

Les mer om kronisk inflammasjon her

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring