Sunnere og grønnere kosthold kan lindre depresjon

sunt kosthold mot depresjon
Et sunnere, mer plantebasert kosthold med mindre sukker, fint mel og kjøttprodukter kan lindre symptomer ved depresjon

Det å endre kostholdet i samsvar med de internasjonale retningslinjer for et sunt kosthold, som ligner Helsedirektoratets sine kostholdsråd, kan lindre depresjon. Dette ifølge en studie publisert i tidsskriftet BMC Medicine.

Det var 67 studiedeltakere som var randomisert til to grupper. En gruppe fikk kostholdsråd til å spise sunnere, den andre gruppen fikk sosial støtte i 12 uker.

Kostholdsrådene fokuserte på lite bearbeidede matvarer fra planteriket som frukt, grønnsaker, belgfrukter (bønner, linser og erter) og nøtter, og det ble tilltat mindre mengder matvarer fra dyreriket, med mindre fett. Mengde sukker, hvitt mel og bearbeidet kjøtt ble redusert.

Det ble funnet ut at gruppen som endret sitt kosthold fikk reduksjon av depressive symptomer med halvparten. I kontrollgruppen var det bare en reduksjon med ca. 15%. I gruppen som endret sitt kosthold var det 32% som ble friske av  depresjon, mot kun 8% i kontrollgruppen.

Forskerne konkluderer med at kostholdsforbedring kan være effektivt ved behandling av depresjon.

«ConclusionsThese results indicate that dietary improvement may provide an efficacious and accessible treatment strategy for the management of this highly prevalent mental disorder, the benefits of which could extend to the management of common co-morbidities.»

Link til studien er tilgjengelig her.

Felice N. Jacka, Adrienne O’Neil, Rachelle Opie, Catherine Itsiopoulos, Sue Cotton, Mohammedreza Mohebbi, David Castle, Sarah Dash, Cathrine Mihalopoulos, Mary Lou Chatterton, Laima Brazionis, Olivia M. Dean, Allison M. Hodge and Michael Berk, A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ trial). BMC Medicine (2017) 15:23

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring