Rødt kjøtt øker risiko for divertikulitt med 58 %

divertikulitt-kjøtt-kostfiber-belgvekster
De som spiser mye rødt kjøtt har 58% økt økt risiko for divertikulitt (betennelse i tykktarmsutposninger), viser en studie på 46461 menn. Erstatt kjøtt med bønner, erter og liner for å forebygge divertikulitt

Mennesker som spiser mer rødt kjøtt har økt risiko for divertikulitt (betennelse i tykktarmsutposninger). Det viser en studie publisert i tidsskriftet Gut. Forskere fra Harvard University fulgte 46461 menn fra Health Professionals Follow-Up Study. De som spiste mest rødt kjøtt hadde økt risikoen for divertikulitt med 58% sammenlignet  med dem som spiste minst. Hver daglig porsjon kjøtt økte risikoen med 18%.

Hva er divertikulitt og hva er årsaker?

Helsedirektoratets nettsider skriver følgende om årsaker til divertikulitt: «Ingen vet nøyaktig hvorfor divertikler dannes, men en fiberfattig kost kan forverre tendensen. Derfor anbefales mat med rikt innhold av kostfiber. Kostfiber er store molekyler som kroppen ikke klarer å fordøye, som trekker til seg vann og derfor gjør avføringen mykere. Du finner kostfiber i frukt, grønnsaker og helkornsprodukter.» Les mer om divertikulitt her .

Velg bønner og erter fremfor kjøtt for å forebygge divertikkelsykdom

Å velge bønner, linser og erter fremfor kjøtt ser derfor ut til å kunne forebygge divertikulitt. Belgvekster metter godt, gir mye næring og har, i motsetning til kjøtt, flere helsefremmende egenskaper. Les om belgvekster her:

Artikkelforfatterne oppsummerer:

“There is an idea that there is some pro-inflammatory state mediated by red meat that could contribute to inflammation in certain organs,” said the lead author, Andrew T. Chan, an associate professor of medicine at Harvard. “Diverticulitis is a clear example of inflammation with serious consequences.”

Unngå ferdigprodukter av kjøtt

Flere store kreftforskningsorganisasjoner har sagt klart og tydelig i sine kostråd til befolkningen: «Avoid processed meats». Hva er bearbeidet kjøtt? Det er i praksis alle ferdigprodukter av både rødt og bearbeidet kjøtt som finnes i butikker, som pålegg, pølser, leverpostei, kjøttkaker osv, samt rå kjøttdeig hvis det er tilsatt salt. Alt kjøtt som enten er tilsatt salt, natriumnitritt eller nitratt, eller som er røykt, regnes som bearbeidet. Det gjelder også noen andre typer industriell bearbeiding som øker holdbarheten. Hjemmelagede kjøttretter regnes ikke som bearbeidet. Les mer om bearbeidet kjøtt her

Rødt kjøtt fører ikke bare til divertikkelsykdom, men også øker risikoen for flere typer kreft, hjerteinfarkt, hjerneslag, diabetes og overvekt. Les mer om kjøtt her

Link til studien er tilgjengelig her.  En artikkel i New York Times om studien er tilgjengelig her.

Kilde: Cao Y, Strate LL, Keeley BR, et al. Meat intake and risk of diverticulitis among men. Gut. Published online January 9, 2017.

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring