Nyhetsbrev høst 2016

Nyhetsbrev høst 2016
I høst deltok vi på Vegansk julefestival, hadde flere foredrag og sendt informasjon om plantebasert kosthold til 50 fastleger som et pilotprosjekt. På bildet: Mani Sadredini, Tanja Kalchenko og Nina Johansen. Fotograf:Christoffer Krook / Vegansk Julefestival

De viktigste nyhetene om plantebasert kosthold på forskningsfronten

Verdens største forening for ernæringsfysiologer har nettopp publisert sitt standpunkt om vegetarisk og vegansk kosthold: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Konklusjonen er som før: Et riktig sammensatt vegetarisk og vegansk kosthold er helsefremmende, næringsmessig adekvat og velegnet i alle livets faser. Plantebasert kosthold kan forebygge og være en del i behandling av livsstilssykdommer som diabetes type to, overvekt, hjerte- og karsykdommer og noen typer kreft. Det som er nytt er at det fremheves at vegansk og vegetarisk kosthold er mindre miljøbelastende enn animalskbasert kosthold. Les vår omtale av standpunktet om vegetariske kosthold her

Flere forskningsnytt finner du her https://hepla.no/nyheter/

Næringslivet satser på plantebaserte produkter

Næringslivet satser på veganmat
Næringslivet satser på veganmat

Flere butikkjeder har utvidet sine tilbud av vegetar og veganmat. COOP sine vegetarburgere og veganske tacofyll har blitt solgt mye bedre enn forventet, og det samme gjelder veganske pølser fra Narvesen. Det er kommet flere veganske restauranter, bl.a. Fristelse Cafe på Kirkegata 30 i Oslo.

Halvparten norske gravide får i seg for lite jod – slik sikrer du jodinntaket!

I sommer kom jod-rapporten fra nasjonalt råd om ernæring, som slår fast at over 50 % av norske gravide har urovekkende lavt jodinntak, noe som kan både føre til stoffskifteproblemer hos mor og barn, samt til dårlig utvikling av nervesystemet hos foster. Ernæringsrådet anbefaler nå endelig at alt norsk spisesalt skal tilsettes tilstrekkelige mengder jod. denne anbefalingen ga WHO for mange år siden, men norske myndigheter har ikke fulgt den – i motsetning til bl.a. Danmark, Tyskland og Sverige. Les hvordan du kan sikre deg nok jod her

Hva har vi gjort i høst

I høst holdte vi flere foredrag om plantebasert kosthold, oversikten over flere av foredragene finner du her. Vi har deltatt på Vegansk Julefestival, Vegan Weekend i Sandnes og møte i regi av Polyteknisk forum. Vi har sendt informasjon om vegansk kosthold til flere fastleger – som et pilotprosjekt

Sunne plantebaserte juleretter

Julemat behøver ikke komme fra dyr, være usunn eller slik at du legger mye på deg. Det er mye julemat du kan lage av råvarer fra planteriket. Vegisterkaker, kålrotbiffer, linsestek og mye annet! Vegetarkost som nøtter, linser og soyakjøtt metter godt takket være fiber, og gir minst like mye næring som kjøtt. Lager du julematen av råvarer fra planteriket, blir dette en ren helsekost hele førjulstiden! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig. Sjekk noen oppskrifter her Flere produkter kan du bestille på Veganermat.no

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring