
Mennesker som spiser mindre kjøtt har en lavere risiko for non-Hodgkins lymfom, en kreftform i lymfesystemet, eller lymfekreft. Dette viser resultater til en metaanalyse (en studiesammenfatning) av 33 studier publisert i tidsskriftet Critical Reviews i Oncology and Hematology. Forskerne bak studien oppfordrer til å erstatte kjøtt med blant annet belgvekster.
(Ifølge en annen, stor studie på britiske vegetarianere er forekomsten av lymfekreft og blodkreft redusert med hele 36 % hos vegetarianere, og forekomsten av myelomatose, den vanlige formen for benmargskreft, redusert med hele 77 % hos vegetarianere. Se tabell nr.3 her )
Forskerne samlet data fra 33 studier som evaluerte inntak av kjøtt og risiko for non-Hodgkins lymfom og myelomatose.
Personer med høyere kjøttforbruk viste 22% høyere risiko for Non-Hodgkins lymfom enn personer som spiste mindre kjøtt. For fisk og melkeprodukter var resultatene litt mer usikre. Høyere fiskeinntak viste en tendens til redusert risiko for multippel myelom og høyere melkeforbruk viste en tendens til økt risiko for Non-Hodgkins lymfom.
- Flere internasjonale fagpaneler advarer mot å spise ferdigprodukter av kjøtt pga. høy risiko for kreft i tykktarm
- Sett sammen et sunt kosthold uten kjøtt
- Helsefordeler ved vegetariske kostholdstyper
Forskerne konkluderer med at næringsmidler av animalsk opprinnelse vil kunne spille en rolle i utviklingen av non-Hodgkins lymfom og myelomatose. Disse funnene styrker anbefalingen om å redusere inntaket av rødt kjøtt.
«Conclusions
Foods of animal origin likely play a role in the aetiology of non-Hodgkin lymphoma and multiple myeloma, with red meat and dairy tending to increase the risk, and fish that tends to decrease it. Our findings reinforce the recommendations to reduce the consumption of red meat by replacing it with vegetables, legumes and fish.»