Kjøtt øker risiko for hjerneslag

Kjøtt kan øke risiko for hjerneslag
Rødt kjøtt kan øke risiko for hjerneslag med opp til 47 %, viser en ny studie

Mennesker som spiser mer rødt kjøtt ser ut til å ha økt risiko for iskemisk hjerneslag (hjerneinfarkt), og risikoen kan øke med 47 %. Dette ifølge en studie publisert i tidsskriftet Stroke.

Forskning om hvordan protein man får fra kosten påvirker risikoen for hjerneslag har hittil vist sprikende resultater. I denne studien ønsket man å vurdere sammenhengen mellom proteinkilder i kosten og risikoen for hjerneslag inkludert cerebrale infarkter i et stort fellesskapsbasert kohort.

Les også:

Forskerne fulgte 11601 voksne deltakere i ARIC studien (Atherosclerosis Risk inn Communities Study). Proteininntaket ble registrert ved starten og seks år senere. Antallet tilfeller av hjerneinfarkt ble registrert i løpet av 22,7 år med oppfølging.

Det ble funnet at de som spiste mest rødt kjøtt hadde en 47% økt risiko for hjerneslag enn de som spiste minst.

Forskerne konkluderte med at resultatene støtter oppfatningen av at rødt kjøtt kan øke risikoen for hjerneinfarkt.

«Results—During a median follow-up of 22.7 years, there were 699 stroke events. In multivariable analyses, total, animal, and vegetable protein consumption was not associated with risk of stroke. Red meat consumption was associated with increased stroke risk, particularly ischemic events. The hazard ratios (95% confidence interval) for risk of ischemic stroke across ascending quintiles of red meat consumption were 1 (ref), 1.13 (0.85–1.49), 1.44 (1.09–1.90), 1.33 (0.99–1.79), and 1.47 (1.06–2.05); Ptrend=0.01. No association of major dietary protein sources with silent cerebral infarcts was detected.

Conclusions—This study supports the notion that consumption of red meat may increase the risk of ischemic stroke. No association between dietary protein intake and silent cerebral infarcts was found.»

Kilde: Bernhard Haring, MD, MPH, Jeffrey R. Misialek, MPH, PhD, Casey M. Rebholz, PhD, Natalia Petruski-Ivleva, MS, Rebecca F. Gottesman, MD, PhD, Thomas H. Mosley, PhD and Alvaro Alonso, MD, PhD. Association of Dietary Protein Consumption With Incident Silent Cerebral Infarcts and Stroke – The ARIC Study. STROKEAHA.115.010693 Published online before print October 29, 2015, doi: 10.1161/STROKEAHA.115.010693

Lenke til studien er her  http://stroke.ahajournals.org/content/early/2015/10/29/STROKEAHA.115.010693.short

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring