Vegansk kosthold kan redusere risiko for kreft i prostata

Kosthold uten kjøtt, egg og meieriprodukter- mot kreft i prostata
Forskning viser at kosthold uten kjøtt, egg og meieriprodukter kan beskytte mot kreft i prostata

Vegansk kosthold kan gi 35 % lavere risiko for å få kreft i prostata, viser resultatene til en studie på 26346 menn publisert i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition. Vegansk kosthold er et kosthold der alle matvarer fra dyreriket, altså både kjøtt, fugl, fisk, meieriprodukter og egg, er utelukket. Les mer om plantebasert kosthold

Studien inkluderte 26346 menn i en lavrisiko befolkningsgruppe, Adventist Health Study-2. Totalt ble 1079 tilfeller prostatakreft identifisert. Rundt 8% av studiepopulasjonen rapporterte å ha vegansk kosthold. Studien hadde som formål å undersøke sammenhengen mellom kostholdsmønstre (ikke-vegetarisk, lakto-ovo-vegetarisk, pesco-vegetarisk, vegansk og semi-vegetarisk) og forekomsten av prostatakreft i en lavrisiko befolkningsgruppe. Les også: Vegetarisk kosthold kan beskytte mot kreft i tykktarm

Vegansk kosthold viste en statistisk signifikant beskyttende sammenheng med risikoen for prostatakreft, med 35 % lavere risiko blant dem som hadde vegansk kosthold (HR: 0,65).

Kilde: Yessenia Tantamango-Bartley, Synnove F Knutsen, Raymond Knutsen, Bjarne K Jacobsen, Jing Fan,  W Lawrence Beeson, Joan Sabate, David Hadley, Karen Jaceldo-Siegl, Jason Penniecook, Patti Herring, Terry Butler,  Hanni Bennett, and Gary Fraser: Are strict vegetarians protected against prostate cancer? Am J Clin Nutr. doi: 10.3945/​ajcn.114.106450 First published November 11, 2015,

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/11/11/ajcn.114.106450.abstract

Fakta om kreft i prostata

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i de fleste land i den vestlige verden. Internasjonalt ligger Norge blant de land med høyest forekomst og dødelighet av kreft i prostata. Prostatakreft er i dag den hyppigste kreftform blant menn, og i 2013 fikk 4836 menn prostatakreft i Norge. Alder, arv, hormoner, kost, miljø og livsstil ser imidlertid ut til å være av betydning for utvikling av sykdommen (Kilde: Onkologisk oppslagsverk, Oncolex).

Kilde: Oncolex, Onkologisk oppslagsverk http://oncolex.no/Prostata.aspx

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring