Rødt kjøtt øker risiko for brystkreft

Rødt og bearbeidet kjøtt kan øke risiko for brystkreft
Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt (kjøttpålegg, kalkunpålegg, pølser, bacon og de aller fleste produkter av kjøtt, både hvitt og rødt) kan øke risiko for brystkreft, viser forskning

WHO har nylig konstatert at rødt kjøtt og ferdigprodukter av kjøtt (bearbeidet kjøtt) er kreftfremkallende for mennesker. Det er først og fremst rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt som øker risiko for kreft i tykktarm og endetarm. Det er også en sammenheng mellom rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt, og kreft i bukspyttkjertel og kreft i prostata. Sjekk rapporten til WHO  her.

Les også:

En ny studie som er publisert i tidskriftet International Journal of Cancer viser også at kvinner som spiser mer rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt har høyere forekomst av brystkreft. Forskerne fulgte 193 742 postmenopausale (etter overgangsalderen) kvinner fra NIH-AARP-studien i 11 år. Deres kosthold, samt forekomst av brystkreft ble registrert.

Man fant ut at den femtedelen av kvinnene som spiste mest rødt kjøtt hadde også 25% økt risiko for å få brystkreft, sammenlignet med kvinnenne som spiste minst rødt kjøtt.

De som spiste mest av ferdigprodukter av kjøtt (bearbeidet kjøtt) hadde 27% økt risiko for brystkreft uten spredning og 19% økt risiko for kreft med spredning, sammenlignet med kvinnene som spiste minst bearbeidet kjøtt.

Forskerne konkluderer med at disse data tyder på at høyere inntak av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt kan øke risiko for brystkreft etter overgangsalderen.

«Total red meat intake was positively associated with risk of regional/distant cancer (p-trend=0.02). The risk was 25% higher in the highest vs. lowest intake quintile (95%CI=1.03-1.52). Higher processed red meat intake (Q5 vs. Q1) was associated with 27% higher risk of localized breast cancer (95%CI=1.01-1.27, p-trend=0.03) and a 19% higher risk of regional/distant cancer (95%CI=0.98-1.44, p-trend=0.10). In addition, higher nitrite intake from processed red meat was positively associated with localized cancer (HR for Q5 vs. Q1=1.23, 95%CI=1.09-1.39, p-trend<0.0001). Heme iron intake was positively associated with breast cancer risk overall and all cancer stages (p-trend=0.02-0.05). No heterogeneity was observed in risk associations by hormone receptor status. Our findings suggest that high consumption of red meat and processed meat may increase risk of postmenopausal breast cancer. Added nitrite and heme iron may partly contribute to these observed associations. This article is protected by copyright. All rights reserved.»

Lenke til studien er her.

Maki Inoue-Choi, Rashmi Sinha,Gretchen L. Gierach and Mary H. Ward, Red and processed meat, nitrite, and heme iron intakes and postmenopausal breast cancer risk in the NIH-AARP Diet and Health Study. International Journal of Cancer 2015 DOI: 10.1002/ijc.29901

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring