Fargerike frukter og grønnsaker beskytter mot aldersrelatert synssvekkelse

karotenoider beskytter synet-mot-makuladegenerasjon
Fargerike frukt og grønnsaker som er rike på karotenoider beskytter synet ved å forebygge makuladegenerasjon

Fargerike frukter og grønnsaker som er rike på karotenoider, som gulrøtter og spinat, beskytter mot aldersrelatert synstap som følge av makuladegenerasjon, AMD. Dette ifølge en studie fra Harvard publisert online i JAMA Ophthalmology. Forskerne registrerte kosthold og forekomst av AMD hos 102046 deltakere fra to kohortestudier: Nurses’ Health Study og Health Professionals Follow-up Study.

Makuladegenerasjon er aldersforandringer i den gule flekken, en tilstand som medfører varig skade i skarpsynområdet i øyet og som er den vanligste årsaken til blindhet i den vestlige verden, les mer på helsenorge.no.
 
De som spiste flest gulrøtter, tomater, spinat, appelsiner og andre matvarer rike på karotenoider, spesielt lutein og zeaxanthin, hadde en 35% lavere risiko for AMD, sammenlignet med dem som spiste minst.
Les også:
Forskerne foreslår en folkehelsestrategi der man satser på økt inntak av frukt og grønnsaker. Dette vil maksimere inntak av lutein og zeaxanthin og vil kunne redusere forekomst av alvorlige tilfeller av makuladegenerasjon.
 
«Conclusions and Relevance: Higher intake of bioavailable lutein/zeaxanthin is associated with a long-term reduced risk of advanced AMD. Given that some other carotenoids are also associated with a lower risk, a public health strategy aimed at increasing dietary consumption of a wide variety of fruits and vegetables rich in carotenoids may reduce the incidence of advanced AMD.»
Link til studiet er tilgjengelig her  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26447482
Kilde:
Wu J, Cho E, Willett WC, Sastry SM, Schaumberg DA. Intakes of lutein, zeaxanthin, and other carotenoids and age-related macular degeneration during 2 decades of prospective follow-up. JAMA Ophthalmol. Published online October 8, 2015.

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring