B12-status hos norske spedbarn og fare for jodmangel hos 50 % norske gravide

norske spedbarn har for lite vitamin B12
Mer enn halvparten av norske spedbarn har for lite vitamin B12, viser norsk forskning.

Alle som har et (hovedsakelig) plantebasert kosthold bør være oppmerksomme på inntak av vitamin B12 og jod, samt vitamin D i vinterhalvåret. Veganere bør sikre seg pålitelige kilder til jod og vitamin B12. Her er det reseptbelagte preparatet TrioBe og tangmel eller taremel, noe som kan kjøpes på for eksempel Ultra eller på nettet, gode kilder til henholdsvis vitamin B12 og jod. Nyere forskning fra Norge viser dog at det ikke bare er veganere som ikke tar tilskudd som står i fare for å utvikle mangel på vitamin B12 og jod. Les mer om jod, vitamin B12 og andre næringsstoffer her

To av tre spedbarn har for lite B12

Mangel på vitamin B12 er vanligere enn det vi vet. To av tre friske spedbarn født til termin, som hovedsakelig brysternæres (og dermed ikke får tilskudd av vitamin B12 gjennom industrifremstilt morsmelkerstatning), har moderat vitamin B12-mangel i de første månedene av livet. Referanseområdet for vitamin B12 for spedbarn er dog omdiskutert, men noen barn har også hatt symptomer som kan være forenlig med mangel på B12. Dette er noe lege Ingrid Torsvik fant ut. Hun disputerte januar 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «B vitamin and iron status during infancy». Noen av spedbarna i studien fikk en normalisering av vitamin B12-status samt en vesentlig reduksjon av gulping, og en bedring i sin motoriske utvikling allerede en måned etter at de fikk tilskudd med vitamin B12. Les mer om funnene her

Tidligere forskning har vist at spedbarn kan få for lite jern og vitamin B12, to mikronæringsstoffer som er svært viktige for normal vekst og utvikling. Les også: Vegetar og vegankost for barn

Halvparten norske gravide har et urovekkende lavt inntak av jod

Nasjonalt råd for ernæring meldte juni 2016 at halvparten norske gravide har et urovekkende lavt inntak av jod. Tidligere forskning fra Norge har vist at kun 20 % gravide (av de totalt undersøkte 61 904 kvinner) hadde optimalt inntak av jod, 40 % hadde suboptimalt inntak av jod, mens omtrent 16 % gravide hadde for lavt inntak av jod. Her brukte 32 % gravide jod i form av kosttilskudd. Hovedkilder til jod i vanlig norsk kosthold er meieriprodukter, og i mindre grad fisk. I plantebasert kosthold er taremel og tangmel gode kilder til jod.

Mangel på vitamin B12 er vanlig blant eldre. Vitaminpreparat TrioBe er for eksempel spesielt utviklet for eldre mennesker med vitamin B12-mangel. Les mer om vitamin B12 som kosttilskudd her.

Kilder:

Les også:

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring