
Å spise mer frukt og grønnsaker over tid kan hjelpe til med å holde sunn vekt, ifølge en studie nylig publisert i PLoS Medicine. Dette er en analyse av tre kohortstudier med tilsammen 133 468 deltakere (fra Nurses’ Health Study, Health Professionals Follow-up Study, og the Nurses’ Health Study II).
Sammenhengene var større for frukt enn for grønnsaker. Sammenhengene var størst for tofu/soya, blåbær, svisker, epler, pærer, jordbær, rosiner/druer, blomkål, dog alle typer frukt og grønnsaker beskyttet mot vektøkning. Noen få stivelsesrike grønnsaker som poteter, erter og mais var assosiert med vektøkning.
Les også:
- Bønner gir like god metthetsfølelse som biff
- Karbohydrater er mer gunstig enn fett ved diabetes
- Å spise mindre fett er bra for vektnedgang
«Conclusions: Increased consumption of fruits and non-starchy vegetables is inversely associated with weight change, with important differences by type suggesting that other characteristics of these foods influence the magnitude of their association with weight change.»
Kilde: Bertoia ML, Mukamal KJ, Cahil LE, et al. Changes in intake of fruits and vegetables and weight change in United States men and women followed for up to 24 years: analysis from three prospective cohort studies. PLoS Med. Published online September 22, 2015.
Lenke til studien er her http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1001878
- Se en annen studie med lignende resultater: Frukt gir sunnere vekt