
Å spise mer frukt og grønnsaker forlenger livet og reduserer risikoen for for tidlig død, viser en studie nylig publisert i European Journal of Preventive Cardiology.
Les også:
- Frukt og grønnsaker kan beskytte mot astma og astmalignende pusteplager
- Frukt og grønnsaker reduserer risikoen for hoftebrudd
- Plantebasert kosthold kan forebygge hjerte- og karsykdom
Forskerne fulgte 19 333 mennesker i Øst-Europa i løpet av 7,1 år, analyserte deres kosthold og samlet inn data om dødsårsaker.
De fant ut at de som spiste mer frukt og grønnsaker hadde 48% redusert risiko for å dø av hjerneslag. Røykere som spiste mer frukt og grønt reduserte sin risiko for å dø for tidlig (i løpet av oppfølgingstiden) med 30% av alle årsaker til sammen og 38% av hjerte- og karsykdommer.
«CONCLUSIONS:Our results suggest that increasing F&V intake may reduce CVD mortality in CEE and FSU, particularly among smokers and hypertensive individuals.»
Stefler D, Pikhart H, Kubinova R, Pajak A, Stepaniak U, Malyutina S, Simonova G, Peasey A, Marmot MG, Bobak M, Fruit and vegetable consumption and mortality in Eastern Europe: Longitudinal results from the Health, Alcohol and Psychosocial Factors in Eastern Europe study. Eur J Prev Cardiol. 2015 Apr 22. pii: 2047487315582320. [Epub ahead of print]