Metabolske risikofaktorer og flere kreftformer

kolesterolnivå-høyt blodsukker-høyt blodtrykk-fedme-sammenheng med flere typer kreft
Det er en sterk sammenheng mellom høyt kolesterolnivå, høyt blodsukker, høyt blodtrykk og fedme, og flere typer kreft, ifølge en ny studie fra Sverige. Et mer plantebasert kosthold kan forbedre og normalisere disse faktorene.

Det er en sterk sammenheng mellom metabolske risikofaktorer og flere typer kreft, ifølge en ny studie fra Sverige. Eksempler på metabolske risikofaktorer er høyt kolesterolnivå, høyt blodsukker, høyt blodtrykk og fedme. Svenske forskere har analysert data om kroppsmasseindeks, blodtrykk, blodsukker, kolesterol og triglyserider fra sju europeiske kohorter (kull). I alt 564 596 menn og kvinner ble inkludert og fulgt i 12 år. Målte parametere ble omgjort til et standardisert metabolsk risikoscore (MDS).

Å velge et (mer) plantebasert kosthold kan forbedre og normalisere metabolske risikofaktorer.

Les også:

Forskerne har funnet en lineær sammenheng mellom økt MDS og økt risiko for kreft.

Hos menn ga hvert standardavvik i MDS følgende risikoøkning:

  • 43% økt risiko for nyrekreft,
  • 43% økt risiko for leverkreft,
  • 29% økt risiko for kreft i tykktarm og endetarm,
  • 19% økt risiko for leukemi (en type blodkreft),
  • 15% økt risiko for kreft i munnhulen og
  • 10% økt risiko for blærekreft.

Hos kvinner ga hvert standardavvik i MDS følgende risikoøkning:

  • 56% økt risiko for livmorkreft,
  • 53% økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen,
  • 40% økt risiko for nyrekreft,
  • 27% økt risiko for livmorhalskreft og
  • 17% økt risiko for kreft i endetarmen.

«Conclusion: This largest study to date on the joint influence of metabolic factors on risk of separate cancers showed increased risks for several cancers, in particular renal cell and liver cancer in men and endometrial and pancreatic cancer in women.»

Resultatene fra studien fremhever viktigheten av sunne livsstilsvalg i forebygging av kreft. Les hvordan sette sammen et sunt og næringsrikt plantebasert kosthold her

Les også:

Kilde: Tanja Stocks, Tone Bjørge, Hanno Ulmer, Jonas Manjer, Christel Häggström, Gabriele Nagel, Anders Engeland, Dorthe Johansen, Göran Hallmans, Randi Selmer, Hans Concin, Steinar Tretli, Håkan Jonsson and Pär Stattin. Metabolic risk score and cancer risk: pooled analysis of seven cohorts. International Journal of Epidemiology, 2015, 1–11 doi: 10.1093/ije/dyv001  Link til denne studien er tilgjengelig her

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring