Plantebasert kosthold reduserer risiko for tykktarmskreft og endetarmskreft

kosthold-kreft-tykktarm
Plantebasert kosthold reduserer risiko for kreft i tykktarm og endetarm, viser en studie til som bekrefter tidligere forskningsresultater

Mange studier har vist at plantebasert kosthold kan redusere risiko for kreft i tykktarm og endetarm. En studie til, en casus-kontroll studie, utført på befolkning i Canada, viser samme mønster: Plantebasert kosthold kan omtrent halvere risiko for kreft i tykktarm og endetarm. Kosthold med mye kjøtt og sukker øker derimot kreftrisikoen.

Forskerne analyserte kostholdet til 506 pasienter med tykk- og endetarmskreft (306 menn og 200 kvinner) og 673 kontrollpersoner -friske personer, uten tykktarmskreft (400 menn og 273 kvinner) i alderen 20-74 år.

Tre store kostholdsmønstre ble definert: et med mye kjøtt, et med mye sukker og et med mye mat fra planteriket. Resultatene tyder på at kjøttbasert kosthold og kosthold med mye sukkerholdig mat omtrent dobler risikoen for kreft i tykktarm og endetarm (økning med respektive 84% og 126 % hvis man sammenligner dem som spiser minst kjøtt og sukker med de som spiser mest). Plantebasert kostholdsmønster reduserer risikoen for CRC med en 45 %.

Forskerne har konkludert:

«The finding that Meat-diet/Sugary-diet patterns increased and Plant-based diet pattern decreased the risk of CRC would guide the promotion of healthy eating for primary prevention of CRC in this population.»

Lenke til studien: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25592002

Chen Z, Wang PP, Woodrow J, Zhu Y, Roebothan B, Mclaughlin JR, Parfrey PS. Dietary patterns and colorectal cancer: results from a Canadian population-based study. Nutr J. 2015 Jan 15;14(1):8. doi: 10.1186/1475-2891-14-8.

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring