
En balansert og variert vegetarkost egner seg for individer i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.
Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer, sier Helsedirektoratet i de oppdaterte kostholdsrådene for veganere og vegetarianere.
Les også:
- Hva sier fagpaneler om vegansk og vegetarisk kosthold
- Hvordan følge opp veganere og vegetarianere (en artikkel for helsepersonell, 2016)

De oppdaterte kostrådene for veganere og vegetarianere kom i februar 2015. HePlas faglige rådgiver, lege og helseforsker Lars T. Fadnes, har bidratt til de nye kostrådene ved å gi informasjon til Helsedirektoratet. Lars T. Fadnes har forsket på og har doktorgrad i blant annet ernæring hos små barn.
Dette sier Helsedirektoratet om vegetarisk og vegansk kosthold:
Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for individer i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.
Næringsstoffer i vegetarisk kosthold
Det er likevel lurt å ha litt kunnskap om noen næringsstoffer. Vitamin B12 bør alle veganere ta tilskudd av. Vitamin D anbefales til alle som bor i Norden i vinterhalvåret. Jod finnes i jodberiket salt, men jod fordampes ved tilberedning. Derfor er taremel eller tangmel noe man kan ha i kjøkkenskapet. Her kan du lese mer hva Helsedirektoratet skriver om næringsstoffer og bløtlegging av belgvekster og eventuelt korn.
Vegetarisk kosthold for gravide
Vegetarkost vil fint kunne dekke behovet for alle næringsstoffer i svangerskapet, men det er viktig å passe på inntaket av enkelte næringsstoffer – som vitamin B12, jod, D-vitamin og kalsium. Inntak av langkjedede omega-3 fettsyrer (fra algeoljer) er viktig i svangerskapet. Her kan du lese om vegetarisk kosthold for gravide.
Vegetarisk kosthold for barn
Godt sammensatt vegetarkost kan fint dekke behovet for næringsstoffer for barn i alle aldre, fra spedbarnsalderen av. Dette gjelder både vegankosthold, lakto-vegetarkost og lakto-ovo-vegetarkost. Her kan du lese om vegetarisk kosthold for små barn
Her er det oppskrifter på flere lettvinte vegetarretter
Her er det praktiske tips til vegetarisk kosthold
Verdens største forening for ernæringsfysiologer, 2009:
It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes.