
De som spiser hvitløk, også i moderate mengder, halverer sin risiko for kreft i magesekken. Det viser en stor metaanalyse (studiesammenfatning) publisert i tidskriftet Nutrition and Cancer januar 2015.
Forskerne sammenlignet resultater fra 14 kasus-kontroll-studier, 2 randomiserte kontrollerte studier og en kohortstudie. Totalt 8.621 tilfeller av kreft i magesekken og 14.889 kontrollpersoner var inkludert i studien. Høyt inntak av hvitløk var assosiert med 51 prosent lavere risiko for kreft i magesekken.
Les også:
- Kjøtt kan øke risiko for brystkreft og nyrekreft
- Rødt og bearbeidet kjøtt øker risiko for tykktarmskreft
- Erstatt kjøtt med bønner, linser og erter!
Kilde: Kodali RT, Eslick GD. Meta-analysis: does garlic intake reduce risk of gastric cancer? Nutr Cancer. 2015 Jan;67(1):1-11. doi: 10.1080/01635581.2015.967873. Epub 2014 Nov 20. Lenke til studien er her
Veganere og vegetarianere har lavere forekomst av kreft og livsstilssykdommer
Les også: Vegetarianere har lavere forekomst av kreft
En oversiktsartikkel (gjennomgang av 76 studier) publisert i Nutrients mai 2014 konkluderer med følgende:
«Vegetarian diets confer protection against cardiovascular diseases, cardiometabolic risk factors, some cancers and total mortality. Compared to lacto-ovo-vegetarian diets, vegan diets seem to offer additional protection for obesity, hypertension, type-2 diabetes, and cardiovascular mortality. Males experience greater health benefits than females.»