
Hummus er en tradisjonell libanesisk rett som lages av kikerter, sesamfrø, sitronjus, olje og krydder. Hummus er ikke bare velsmakende og mettende, men også sunt og næringsrikt. Det finnes mange ulike varianter va hummus – både med tanke basisingrediens – linser, bønner, erter eller kikerter, men også med tanke på krydder, mengder og type fett, smaksgivere som soltørket tomat, oliven o.a. Hummus kan få mange ulike farger, som for eksempel knallrosa hummus der man tilsetter rødbeter. Hummus uten krydder og syre kan brukes som basisingrediens i kaker.
Hummus som slankemat
Lager du hummus med lite fett, er det en utmerket slankemat. 100 gram kokte kikerter gir kun 124 kilocalorier. Er du en kvinne med sittede arbeid og som er litt fysisk aktiv (2 – 3 timer per uke), utgjør dette kun 6% av dagsbehovet for energi (kalorier).
Oppskrifter på hummus
Her er en klassisk oppskrift på hummus – av kikerter, laget av Jane H. Johansen Ingrediensene er:
- 1 boks kikerter, skylt og avrent (ev. 1,5 dl tørre som du bløtlegger over natta og koker møre)
- 1 ss tahini (fås kjøpt på helsekost eller tyrkiske butikker, ikke krise å utelate om du ikke får tak i)
- 1 god ts spisskummen
- 1 hvitløksfedd, hakket
- litt vann
- ca 1/2 ts salt
- en liten skvis sitronsaft (ca 1-2 ss) smak deg fram
Hummus kan også lages av andre belgvekster enn kikerter, sjekk åtte spennende hummus-oppskrifter her
Næringsinnholdet i kikerter
Samtidig gir 100 gram kokte kikerter så mye av ulike næringsstoffer, i prosent av dagsbehovet:
- 25 % fiber
- 24 % folat
- 16 % sink
- 16 % vitamin E
- 14 % protein
- 12 % magnesium
- 11 % jern
- 9 % kalsium
Spis mer kikerter – i gryter, salater, burdere, wok, supper og mye annet!
Mer om belgvekster
Les også:
- Det kan dyrkes 40 ganger mer belgvekster i Norge – les mer her
- Sjekk foredrag om belgvekster for Spire
- HePla sin faktaark om belgvekster
Les hvorfor du bør erstatte kjøtt med belgvekster: