Mer grønt og mindre kjøtt mot prostatakreft

Mer grønnsaker og frukt, samt mindre kjøtt mot prostatakref
Mer grønnsaker og frukt, samt mindre kjøtt kan forebygge prostatakreft, viser en gjennomgang av 198 studier

Høyere inntak av grønnsaker og frukt, erstatning av raffinerte karbohydrater med fullkorn, samt lavere inntak av kjøtt og mettet fett er gunstig med tanke på forebygging av kreft i prostata. Dette viser en litteraturgenomgang bublisert i siste nummeret av tidskriftet BMC Medicine. Forskerne har gått gjennom 198 studier som har vurdert rolle av ulike matvarer, kostfaktorer og kostmønstre i forekomst og forløp av kreft i prostata. Forskerne skriver følgende om den mest gunstige kostmønster:

«This pattern includes rich fruits and vegetables, reduced refined carbohydrates, total andsaturated fats, and reduced cooked meats.»
Kostråd med tanke på forebygging av hjertesykdom gjelder også forebygging av kreft i prostata:
«Thus, given the current inconclusive results, the best dietary advice for PCa prevention or management seems to include: increasing fruits and vegetables, replacing refined carbohydrates with whole grains, reducing total and saturated fat, reducing overcooked meats and consuming a moderate amount of calories or reducing carbohydrates with a primary goal of obtaining and maintaining a healthy body weight.»
Mer om prostatakreft på oncolex.no
Kilde: Pao-Hwa Lin, William Aronson and Stephen J Freedland. Nutrition, dietary interventions and prostate cancer: the latest evidence. BMC Medicine (2015)13:3 DOI 10.1186/s12916-014-0234-y    http://www.biomedcentral.com/content/pdf/s12916-014-0234-y.pdf

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring