
Høyere inntak av grønnsaker og frukt, erstatning av raffinerte karbohydrater med fullkorn, samt lavere inntak av kjøtt og mettet fett er gunstig med tanke på forebygging av kreft i prostata. Dette viser en litteraturgenomgang bublisert i siste nummeret av tidskriftet BMC Medicine. Forskerne har gått gjennom 198 studier som har vurdert rolle av ulike matvarer, kostfaktorer og kostmønstre i forekomst og forløp av kreft i prostata. Forskerne skriver følgende om den mest gunstige kostmønster:
«This pattern includes rich fruits and vegetables, reduced refined carbohydrates, total andsaturated fats, and reduced cooked meats.»
Kostråd med tanke på forebygging av hjertesykdom gjelder også forebygging av kreft i prostata:
«Thus, given the current inconclusive results, the best dietary advice for PCa prevention or management seems to include: increasing fruits and vegetables, replacing refined carbohydrates with whole grains, reducing total and saturated fat, reducing overcooked meats and consuming a moderate amount of calories or reducing carbohydrates with a primary goal of obtaining and maintaining a healthy body weight.»
Mer om prostatakreft på oncolex.no
Kilde: Pao-Hwa Lin, William Aronson and Stephen J Freedland. Nutrition, dietary interventions and prostate cancer: the latest evidence. BMC Medicine (2015)13:3 DOI 10.1186/s12916-014-0234-y http://www.biomedcentral.com/content/pdf/s12916-014-0234-y.pdf