Sunn plantebasert julemat – vegetarmat! Gjør julen 2019 grønnere

Plantebasert julemat – for grønnere og sunnere jul 2019. Bildet er fra Veganmisjonen.com

Julemat kan fint være vegetar og plantebasert, og julebord behøver ikke være kjøtt, ribbe, medisterkaker o.l. I juletider husk at det er mye god og mettende julemat som kan lages av mat fra planteriket! Du trenger ikke kjøtt, egg eller meieriprodukter for å spise godt i julen. Julestek og kaker kan både være velsmakende, sunt og plantebasert.

Tradisjonell julemat ligger tungt i magen på grunn av mye dyrefett og unødvendig mye protein. Det er lett å legge på seg når julebordssesongen varer i to måneder, og julegodt selges på butikker fra begynnelsen av november. Prøv å gjøre julen grønnere – og sunnere. Det handler om å tenke nytt og tørre å prøve nye oppskrifter!

Slik spiser du grønnere, sunnere og lettere i desember:

 • Erstatt meieri med plantebaserte alternativer i tradisjonell bakst og andre juleretter
 • Velg eggfrie oppskrifter på julekaker og bakst
 • Pleier du å kjøpe ferdigstekt ribbe til julebord og blir stresset av matlagingen? Du er ikke alene – les dette, Vegansk julemat kan redde liv  Nå har du noe som er enda enklere – dette produktet, Oumph, finner du i nesten alle frysedisker! Det er bare å steke/koke Oumph like før julemiddagen! Ferdig peppersaus, vegansk, fra Toro, kan du også kjøpe på forhånd, akkurat som kålrabistappe! Sjekk denne geniale, lettvinte julemiddagen fra Menyen!
 • Spis mye råkost – salat av kål, gulrot, epler, sitrusfrukter, tørket frukt og nøtter. Flere gode oppskrifter på råkost finner du på frukt.no
 • Prøv typiske vegetariske juleretter – som linsestek, nøttestek og andre julestek og nyttårstek. Oppskrifter er på vegetariske og veganske blogger.
 • Fråts i tilbehør! Rosenkål, ertestappe, kålrabistappe – alt dette er veldig sunt og plantebasert og vil gjøre deg mett om du spiser mye nok, med riktig saus og krydder – for eksempel peppersaus lagd med havrefløte og plantesmør.
 • Om du vil – erstatt også juleribbe og pinnekjøtt med kjøtterstatninger eller soyabiffer. Oumph, Beyond meat, Anamma, falafel, Grønne folk, VegMe, Hoff og flere andre. Husk julesaus og julegrønnsaker – da blir alle vegetarboller julevennlige!
 • Lag sunne juledesserter av frukt, tørket frukt, nøtter og mørk sjokolade, for eksempel rå kaker, av tørket frukt, nøtter, kakao, peanøttsmør og kokos.
 • Prøv Veganerens sunne luksus-marsipankuler! Her er det bare sunne ingredienser som mandel, mørk sjokolade og dadler, og litt lønnesirup! I tillegg til mye god smak, er det masse sunne plantestoffer, som blant annet antioksidanter og fiber, og mye næring som gir god metthetsfølelse.
 • Spis mye sitrusfrukter, tørket frukt av alle slag og nøtter. Dette er mettende og gir kun sunne kalorier.
 • Slik erstatter du ku-melk med sunnere og lettere soyamelk: Sjekk denne oppskriften, på enkel mokka-sjokoladepudding med soyamelk, fra Veganmisjonen.com

Plantebaserte julemat-oppskrifter: hovedretter

Raskt og enkelt:

Forenklet julesteik, der vegetarisk kjøttdeig, noe som er å finne i frysedisker i de fleste matbutikker, stekes med løk og krydder i stekepanne, bakes inn i to planer med butterdeig og settes i ovn. Feilfritt og enkelt, og ser spennende ut, fra Hanne-Lene.no!

Peppersaus med plantefløte er minst like godt som fløtesaus, men lettere og kolesterolfri! Ertestappe, rosenkål og poteter kan du spise mer av med denne sausen, slik at du blir mett uten den «tyngre» maten.

Ferdig, godt og raskt – vegetarkjøtt! Bare lag  julesaus og julens grønnsaker, og fråts i alle mulige kjøtterstattninger – Beyond Meat bratwurstpølse, Oumph The Chunk og nøytral vegetardeig! Flere produkter, oppskrifter og gode ideer fra Meny er samlet her

Vegisterkaker fra Veganmisjonen.com og Rødbetekaker fra NRK

Bor du i Oslo, kan du bestille frossen nøttesteik på Funky Fresh Foods!

Mange Meny-butikker tar imot bestilling på ferdiglagd nøttesteik og vegisterkaker. Her er butikkoversikt – finn din butikk her og ring og spør

Flere tips til rask vegetar julemat og enkelte ferdigprodukter som er plantebasert og som kan brukes til å lage eller servere julemat – på Vegetarforeningens nettsider

Prøv denne sunne plantebaserte feststeiken 2017, av grønne erter og sopp! Denne er (relativt) enkel å lage, har få ingredienser som du får tak i på alle matbutikker. Supersunt!

Linsestek 2012 – av kokte linser, mandler, løk, purre og seleri, krydder og matfløte – supersunt, godt, relativt enkelt, mettende, næringstett og magert!

Og hvem kunne tro at falafel kan serveres på norske julebord! Men ifølge Meny, er det bare servere falafler med «julens grønnsaker»! Hvorfor ikke? Oppskriften på kreativ juleservering er her. Vekk med fordommer! Meny skriver følgende:

«Sammen med byggryn, rosenkål, aspargesbønner, tranebær og gresskarkjerner blir dette et fristende julemåltid når du ønsker noe som metter, men som er uten kjøtt.»

Riskrem med plantefløte og julegrøt med plantemelk

Lag gjerne plantebasert riskrem – soyafløte og kokosmelk gjør susen!  Du behøver ikke meierifløte for å lage mettende juledessert.

Lettere og sunnere risengrynsgrøt – erstatt ku-melk og meierismør med plantemelk!

Julegrøt – oppskriften kommer fra master i ernæring Marie Vogt. Grøten holder deg mett lenge, og er blant annet gunstig for fordøyelsen, kolesterolnivået og dermed også hjertet, skriver Marie.

Spis mer julegrønt! Råkost og blandet salat

Spis mer råkost – som for eksempel denne Furuly-salaten: Furulysalat er en type kålsalat med appelsin, svisker og hasselnøtter som passer godt til fettere julemat – sur og søt, men kan spises som forrett. Ofte brukt til julens måltider, skriver frukt.no

Waldorfsalat kan lages med plantefløte og plantemajones.

Plantebasert julemat er sunnere

Vegetarkost metter godt takket være fiber, og gir minst like mye vitaminer og mineraler som kjøtt, og mer enn nok med protein. Med plantemat får du mange sunne plantestoffer, såkalte plantekjemikalier, som ikke finnes i mat fra dyr.

Lager du julematen av råvarer fra planteriket, kan det bli ren helsekost hele førjulstiden! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig. Alle disse rettene er både magrere og mye sunnere enn «tradisjonell» julemat med mye bearbeidet kjøtt, salt, mettet fett, kolesterol og andre usunne stoffer.

Erstatt den mindre sunne julematen med plantebasert og like velsmakende julemat!

En del av julematen faller under kategorien bearbeidet kjøtt, som juleskinke, sylte, medisterkaker, julepølser o.l. – og slike matvarer fraråder av verdens ledende kreftforskere, også i små mengder, på regelmessig grunnlag.

Flere oppskrifter på plantebasert julemat:

Julepostei av rotgrønnsaker fra NRK

Soyaribbe – laget av soyabiffer, som inneholder like mye protein som kjøtt men har litt lavere fettinnhold. Bruk denne oppskriften for soyaribbe!

Nøttestek fra Vegetarbloggen

Plantebasert oppskrift på en sunn julestek, av linser, nøtter og grønnsaker http://www.veganmisjonen.com/2012/12/oppskrift-linsestek-julemiddag.html

Plantebaserte veganske julekaker, dessert og bakst

Alle tradisjonelle julekaker (krumkaker, delfia o.l.) kan lages 100% plantebasert! Det blir fortsatt en del sukker og hvitt mel, men null kolesterol, en del mindre mettet fett og kanskje mindre kalorier. Sjekk både Vegetarbloggen.no, Veganmisjonen.com og Veganeren.com

Supersunn julemarsipan med mørk sjokolade og dadler – fra Meny, kun tre ingredienser, og ingen tomme kalorier!

Sjekk oppskrifter på sunne rå kaker av dadler, fiken, julenøtter og kakao her på Vegetarbloggen  

Sunn fruktsalat med kandiserte valnøtter fra Vegetarbloggen

Snickersdadler fra Vegetarbloggen

Plantebaserte/veganske julekaker og annet julegodt fra Veganmisjonen

Julekrydderkake fra Veganmisjonen

Kransekuler fra Veganmannen

Enkel mokka-sjokolademosse med soyamelk, fra Veganmisjonen.com

Sunnere julebakst og juledessert: med havre, nøtter, mørk sjokolade og frukt, og uten egg, melk eller smør

Her er det ingen kolesterol, lite mettet fett og mindre kalorier! Det er gode grunner til å variere julebakst og prøve noe nytt, altså erstatte deler av tradisjonell julebakst med plantebasert julebakst. Det blir da mindre å slanke seg i januar, og mer plantekost og fiber, og mindre kalorier, egg og smør, noe som spesielt er bra for kolesterolet.

Veganske havreflarn med sjokoladekremfyll
Ingrediensene: havreflarn:
100 g vegansk margarin
2 dl små havregryn
1,5 dl sukker
1 dl hvetemel
1/3 ts bakepulver
et par klyper salt
2 ss lønnesirup
2 ss havremelk eller annen vegetabilsk melk

sjokoladekrem (nok til 6 porsjoner):
2 dl vegansk kremfløte
1-2 ss melis, smak til
1 ss kakaopulver
litt vaniljepulver, smak til
en klype salt

Havrekake med kokos – det skal være verdens enkleste kake, fra Veganmisjonen.

Ingrediensene: 
3 dl havregryn
2 dl kokosmasse
1 ss bakepulver
1/3 ts salt
1,5 dl havremelk eller annen plantemelk
1/2 dl lønnesirup

Kanelnøtter & Nøttesmør -spiselige julegaver  Ingrediensene her er nøtter og krydder

Julecookies fra Veganmisjonen