Pølser, burgere og pizza gir økt risiko for svangerskapdiabetes

Pølser og burgere øker risiko for svangerskapdiabetes
Pølser og burgere øker risiko for svangerskapdiabetes

Det at pølser, pizza og burgere ikke bidrar til bedre helse, er ikke noe nytt. En ny studie finner at det å spise fast food (pølser, burgere og pizza) mer enn 2 ganger i uken øker risikoen for svangerskapsdiabetes med 80%!

Resultatene til studien Fast Food Consumption and Gestational Diabetes Incidence in the SUN Project (1) tyder på at høyere forbruk av fast food før graviditet er en uavhengig risikofaktor for svangerskapsdiabetes. Forfatterne analyserte data fra 3048 kvinner med universitetutdannelse, og resultatene ble justert for flere konfunderende faktorer.

Forekomsten av svangerskapsdiabetes øker

Utbredelsen av svangerskapsdiabetes er økende, hovedsakelig fordi fedme blant kvinner i reproduktiv alder er stadig økende. Formålet med studien var å undersøke forekomsten av svangerskapsdiabetes sett i sammenheng med forbruket av hurtigmat i en kohort av universitetsutdannede.

Les også:

Hamburgere, pølser og pizza

Kohorten «Seguimiento Universidad de Navarra» (SUN) inkluderte data fra 3048 kvinner som i utgangspunktet var frie for diabetes eller tidligere svangerskapsdiabetes og som rapporterte minst ett svangerskap mellom desember 1999 og mars 2011. Forbruket av hurtigmat ble vurdert gjennom et matvarefrekvensskjema. Hurtigmat ble definert som hamburgere, pølser og pizza.
Tre kategorier av fast food-forbruket ble etablert: lav (0-3 porsjoner / måned), middels (> 3 porsjoner / måned og ≤2 porsjoner / uke) og høy (> 2 porsjoner / uke). Det ble justert for potensielle konfunderende (ko-eksisterende) faktorer.

Les også: Plantebasert kosthold er gunstig ved hjerte- og karsykdom

Høyere risiko for diabetes

Forfatterne identifiserte 159 tilfeller av svangerskapsdiabetes under oppfølging. Etter justering for alder, baseline kroppsmasseindeks, totalt energiinntak, røyking, fysisk aktivitet, familiehistorie med diabetes, hjerte-og karsykdommer / hypertensjon ved baseline, antall fødsler, overholdelse av Middelhavs-kostmønster, alkoholinntak, fiberinntak og sukkerholdig brusdrikking, viste det seg at forbruk av fast food var signifikant assosiert med en høyere risiko for svangerskapsdiabetes, med multivariat justert OR (odds ratio) på 1,31 og 1,86 for middels og høye kategorier, henholdsvis, versus den laveste kategorien av baseline fast food forbruk.

Kilde:

Ligia J. Dominguez, Miguel A. Martínez-González, Francisco Javier Basterra-Gortari, Alfredo Gea, Mario Barbagallo,  Maira Bes-Rastroll0. DOI: 10.1371/journal.pone.0106627

Lenke til studien er her

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring