Plantebasert kosthold gunstig ved nyresykdom

Plantebasert kosthold-sunt-nyresykdom
Plantebasert kosthold er gunstig ved nyresykdom

En ny studie i American Journal of Kidney Disease viser at mer plantebasert kosthold, dvs. kosthold med større innslag av frukt og grønnsaker, er gunstig for pasienter med nyresykdom.

Forskerne fulgte 3972 pasienter med kronisk nyresykdom som ble inkludert i REGARDS studie (the Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke). Deltakerne ble delt inn i grupper etter ulike kostholdsmønstre. I løpet av en seks års oppfølgingsperiode viste det seg at de som hadde et mer plantebasert kostholdsmønster hadde 23 prosent lavere risiko for å dø for tidlig. Omvendt, de som hadde en såkalt «southern» kostholdsmønster, med mye kjøtt/innmat, stekt mat og brus, hadde 51 prosent økt risiko for å dø for tidlig.

Hele studien er her

Kilde: Gutiérrez OM, Muntner P, Rizk DV, et al. Dietary patterns and risk of death and progression to ESRD in individuals with CKD: a cohort study. Am J Kidney Dis. 2014;64:204-213.

In Cox regression models adjusted for sociodemographic factors, energy intake, comorbid conditions, and baseline kidney function, higher plant-based pattern scores (indicating greater consistency with the pattern) were associated with lower risk of mortality (HR comparing fourth to first quartile, 0.77; 95% CI, 0.61-0.97), whereas higher Southern pattern scores were associated with greater risk of mortality (HR comparing fourth to first quartile, 1.51; 95% CI, 1.19-1.92). 

CONCLUSIONS: A Southern dietary pattern rich in processed and fried foods was associated independently with mortality in persons with CKD. In contrast, a diet rich in fruits and vegetables appeared to be protective.

Skrevet av Hepla.no

Helsepersonell for plantebasert kosthold er en forening for leger, ernæringsfysiologer og andre som er utdannet innen helse eller ernæring